Mácsai Pál: "Az élmény a legfontosabb üzenet"

Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója idén megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A kitüntetés mellett Örkényről és a színházról is mesélt a Helyi Témának. Lapszemle.

A Helyi Téma cikkéből:


"Egy díj ad néhány feladatot az embernek: nem változni meg tőle, nem gondolni, hogy 'jár', nem elfelejteni, hogy hányan nem kapják meg éppen, nem elfelejteni, hogy az én díjaimban az Örkény Színház minden munkatársa benne van, és közben képesnek kell maradni arra is, hogy az ember örüljön neki" - fogalmazott Mácsai Pál a kitüntetésről.

A kérdésre, miért szereti Örkényt, a direktor így felelt: "Egy nagy írót sokan szeretnek, én is. És sok mindenért szeretjük. Talán elég annyi, hogy nagyon eredeti és igen éles az optika, amelyen át Örkény a világot figyeli. Csupa olyan dologra fókuszált fél évszázaddal ezelőtt, ami máig élő és átélhető jelenség. Gond nélkül érezzük kortársnak. Ez igazán ritka: a nemzedékéből ma csak őt olvassuk. Attól kezdve, hogy - egyébként elég későn, ötven éves kora körül – rátalált saját hangjára, vagyis inkább vállalta azt, megengedte magának, hogy csak azzal foglalkozzon, ami tényleg édekli. Ebben az egyben kicsit hasonlítunk: én is szeretek elbújni az elől, ami nem érdekel" - árulta el Mácsai Pál.

 

macsai pal
Az Örkény Színház igazgatója arról is beszélt, sajnos manapság egyre kevesebbet olvasunk, a színháznak ez is feladatot ad. "A színház sokat őriz az emberi fantázia eredeti jogaiból, abból, ami olvasáskor is érvényben van. A színházban is a néző fejében jön létre az előadás. Minden néző tudja, hogy amit a színpadon lát, kulissza, azt is tudja, hogy akit lát, xy színész: és mégis képes annak látni, aminek a színházban kell. Azt a helyszínt látja, amit a darab sugall, és halad a színpadi alak sorsával, megrendül a bukásán vagy örül a sikerének: ezek a fantázia ragyogó órái. Nem lehet eléggé becsülni őket. Az üzenet a színházban bonyolult dolog. Maga az élmény a legfontosabb üzenet. Minél közelebb van a könnyen megfogalmazhatóhoz, kimondhatóhoz, annál gyanúsabb. A közéleti mondandó is, amit egyébként az Örkény Színház nagyon is színházi feladatnak tart, egész másképp működik, máshová hat a színházban, mint mondjuk a televízióban" - fejtette ki Mácsai Pál.


A teljes interjú itt olvasható.



 

 

süti beállítások módosítása