Van-e mágia köztünk? - Pszichofiziológiai színházi kísérlet indul

Áramlat a színházban című nyilvános, pszichofiziológiai kísérletére vár mindenkit az Utcaszínházi Alkotóközösség (UtcaSzak). Az eseményre május 17-én, pénteken 9:45-kor kerül sor az Eötvös 10-ben.

 

Az előzményekről Megmozgat-e zsigerileg a színház című cikkünkben olvashat.

 

Az UtcaSzak meghívója:

Mit mérünk? Egyszóval - egyidejűséget.

Az improvizációk és összehangolódási gyakorlatok során előbb a csoport összes tagja között, majd két, három ember relációjában mérünk szinkronjelenségeket. Hipotézisünk az, hogy a játszók HR (Szívfrekvencia) tendenciái hasonlósága esetén feltehetően a figyelmük is ugyanabba az irányba mutat.

Mi a belső regisztrációja ennek az énen kívüli fókusznak? Érzékeljük-e ezeket a találkozásokat a játék közben, vagy észre sem vesszük, amikor lezajlanak?

Kísérletünk nem előzmények nélküli - a POLAR rendszerrel végzett tavaly februári mérés-sorozat legimpozánsabb eredménye a színészek összehangolódása, azaz amikor korrelált a kettejük vagy hármójuk frekvencia görbéje.

Két összehangolódott, a jelen pillanat történésire rugalmasan reagáló színész szívverése nagyon hamar összehangolódik - míg egy, a jelen pillanat kihívásaihoz nem alkalmazkodó, szorongó színész a pillanatban nem képes erre az áramlat vonatra felkapaszkodni. Az összehangolódás a résztvevők fokozott egymásra, illetve a jelenet eseményeire irányuló figyelmének köszönhető.

 

logo fekete

 


Pénteki kisérletünkön az alábbi fiziológiai és mentális adatok jelezhetik majd azt, hogy a résztvevők bizonyos fokú egyidejűséggel összehangolódnak:

1. A Polar-team mérés - folyamatos képet ad a fizikai összehangolódásokról. A kísérletvezetők markerekkel látják el a görbéket, majd amikor a színészek visszanézik a jelenetet, markereiket azonnal összevetik sajátjaikkal, és azokat a helyeket, ahol nagyobb egyezés vagy különbség észlelhető, elteszik későbbi részletes vizsgálatra.


2. A mobil EEG berendezés - Az Elme Fitness munkatársai üzemeltetnek egy nagyon egyszerűen technológiát, amelyben esetenként 5 néző homlokára zselé nélkül, fejpántként felhelyezhető szenzort kötnek számítógépekhez - ez a vizsgálat teljes mozdulatlanságot igényel, tehát itt leginkább a játék megfigyelésének hatását az azon belül megjelenő egyidejű jelenségeket figyelhetjük meg és rögzíthetjük a közös időegyenesen.


3. A narratív beszámoló, egy a résztvevők önfigyelésén alapuló dokumentáció, amelyben a résztvevők saját jelenlét állapotaikat egy video felvételen jelölik ki, pontos markerekkel jelölve a saját élményt és intenzitását. Majd egy kérdőíven hozzáadják a kijelölt részhez a felidézhető belső önemlékezés narratíváját amely lehetővé teszi a kvalitatív elemzést.

A jelenség teljesebb vizsgálatához szükségünk lesz arra, hogy a résztvevők megosszák velünk az adott pillanatokhoz társult belső élményeiket, hogy mikor és miért vagy miért nem tudtak figyelni. Azaz egy belső élményt is társítva a HR jelenséghez, tetten érhetjük, hogy mi volt az aktuális gátja vagy elősegítője a színházi játék alapját nyújtó összehangolódásnak. A regisztrált jelenségeket, (pillanat szubjektív leírása, fiziológiai adatok -agyhullám és HR változások-, a belső csoport szemlélők, majd a közönség HR és EEG adatai), részben ott a helyszínen összevető analízis tárgyává tesszük.

kiserlet
Ősszefüggések
Mi történik két ember között? Mi a pszichofiziológai változás? Mindenki által átélt tapasztalat, hogy az integrációs, flow, jelenlét élmények mind küszöb jelenségek, azaz váratlan állapotváltozásként leírhatóak. Feltételezésünk szerint, ha egy közös cél irányában összehangolódnak a résztvevők, képesek közösen, szinte egy időben, autentikusan és mégis koherensen reagálni külső ingerekre. Minden bizonnyal valamely eszközzel megragadható lehet agyi vagy testi lokalizációban is a változás. Van e mágia, vagy minden csak az interperszonális térben lezajló események összeadódása?

Amennyiben szeretnél részt venni nézőként a kísérletben, kérlek küldd el az utcaszak3@gmail.com címre az alábbi adataidat:
életkor
testsúly
magasság

Várunk pénteken 9.45-kor az Eötvös10-ben, a kísérleti esemény ingyenes!

A projekt résztvevője az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete (igazgatója Dr. Bárdos György), az UtcaSzak, a FitExport Kft. - a Polar sportdiagnosztikai eszközök magyarországi forgalmazója -, és az Elme Fitness Kft

A projekt az MMA, NKA és az EMMI támogatásával valósult meg.

 

süti beállítások módosítása