Egy rózsa hangjai - Hámor József szólómunkája a Bethlenben

Az Imre Zoltán-díjas Hámor József koreográfus első egész estés szólómunkáját Maday Tímea Kinga számára koreografálta. A bemutató május 31-én lesz látható a Bethlen Téri Színházban.

 

Az élőzenés, táncközpontú szóló az érzelmekre kíván hatni. A Hámor-Maday páros a zeneiségét kihasználva, kihívásként egy olyan est létrehozását kívánják létrehozni, mely egy adott mozgásanyag különböző harmóniáit keresik és az ezáltal létrejövő mondanivalójukat kutatják, mindig más és más szóló hangszerek és előadók közreműködésével.

egy rozsa hangjai

 

Az alkotókról:

 

Hámor József 1994-ben szerzett néptáncművész diplomát a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc-, Színpadi Tánc Tagozatán. Pályáját a Mecsek Táncegyüttesben kezdte, majd a Magyar Fesztivál Balett, az Experidance, a Frenák Pál Társulat, a Strike Színház, a Budapest Táncszínház, a Miskolci Táncszínház tagja volt és több kortárs együttes előadásaiban táncolt. Több alkalommal is elnyerte a Fülöp Viktor Alkotói Ösztöndíjat. Rendszeresen tanít kortárs tánctechnikákat együttesekben és iskolákban. 2002 óta készít koreográfiákat, 2004-ben megalapította saját együttesét, a Gangaray Dance Company-t. A 2005 őszén elindult Mu Terminál szakmai vezetője, tanára, több estjük egyik koreográfusa volt. Ismert kortárs táncpedagógus, rendszeresen tart kurzusokat Budapest jelentősebb tánceseményein. 2007-ben az évad legjobb férfi táncosa lett, majd 2010-ben megkapta Harangozó Gyula-díját, melyet 2012-ben az Imre Zoltán-díj követett. 2006 óta a Közép-Európa Táncszínház állandó tréningvezetője, valamint alapító tagja a Gangaray Trambulin műhelynek és a G.I.T.T.- nek.

 

Hamor Jozsef foto Bege Nora

Fotó: Bege Nóra

 

Maday Tímea Kinga néptáncosként indult, belekóstolt a művészi tornába, a hip-hop-ba, járt a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc -Színházi Tánc szakára, több évet töltött külföldön. Ma a hazai kortárs táncélet egyik meghatározó koreográfusa és pedagógusa.
2002-től tanult és dolgozott a P.A.R.T.S.-nál (Performing Arts Research and Training Studio), részt vett David Hernandez, Anne Teresa De Keersmaeker, a Rosas Company projektjeiben. Tagja volt a Hofesh Shechter Dance Companynak. 2007-ben kezdett el dolgozni a Cirque du Soleil ‘Zaia’ című előadásán, mint karaktertáncos. A Macau projekt kapcsán bohócként és akrobataként is kipróbálhatta önmagát.
2009-ben tért vissza Magyarországra, ahol számos kortárs tánccsoporttal dolgozott együtt. Kutatja a bohóckaraktert, Aikido partnering-et , repertoárokat, előadóművészetet és release technikát tanít. 2011-ben a Gangary Dance Company-val és a Közép-Európa Táncszínházzal közösen megalkotta a ArTeRrOr című előadást, amelyben táncosként és koreográfusként is közreműködött. Az Ocean’s Five című darabjáért Fringe Fesztivál díjat, 2012-ben pedig a veszprémi TÁNC Fesztiválján koreográfusi díjat kapott.

 

Maday Timea Kinga foto Boda Gabor

Fotó: Boda Gábor


Szirtes Edina Mókus
“Szirtes Edina Mókus a magyar world-zenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Elemezni tilos, úgyhogy most rögtön nekilátok. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság… Elemezzem még? Inkább adjuk át magunkat az elsöprő élménynek! Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát.” – Lackfi János író, költő
2002-ben diplomázott, hegedűművész szakon Szecsődi Ferenc tanítványaként. Azóta több társulatnak, színdarabnak és táncelőadásnak is írt zenét.
(Szegedi Kortárs Balett, Kovátsműhely, Baltazárszínház, valamint a Magyar Rádió számos hangjátékához…)
2006-ban Artisjus díjas előadó
2010-ben elnyerte az év világzenei díját a Fonogram Díjkiosztón
2012-ben Artisjus Nagydíj első női nyertese, az Év könnyűzenei zeneszerző kategóriában

 


Egy rózsa hangjai

Előadó: Maday Tímea Kinga
Zene: Szirtes Edina Mókus
Kosztüm: Matíz Gábor
Fény: Mádi László
Koreográfus: Hámor József
 
2013. május 31. - 19:30
Bethlen Téri Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása