3 műfajban, 3 műsorsávban - Vár a Nyílt Fórum a POSZT-on

A Színházi Dramaturgok Céhe szervezésében idén 28. alkalommal várja a kortárs magyar dráma és a színház kedvelőit a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, vagy ahogyan röviden hívni szoktuk, a Nyílt Fórum.


Ahogyan a pécsi közönség és a Posztra látogató szakmai érdeklődők már megszokhatták, idén is három műfajban és három műsorsávban kínál érdekességeket rendezvényünk, mely június 9-étől, június 12-ig tart, és eseményei hagyományosan a Művészetek és Irodalom Házában látogathatók. (Az esetleg ettől eltérő helyszínekről a részletes programból tájékozódhatnak) Új darabok vitái, felolvasó-színházi előadások és műhelybemutatók keretében mutatjuk be a kortárs dráma érdekességeit. 

Rendezvényünk azonban nem csak a drámaírás friss tendenciáit taglalja, de szerkezetében és hangvételében maga is kész megújulni. Az elmúlt évek egyik újítása például, hogy a minden évben általunk kiadott Nyílt Fórum Füzetekben megjelenő drámák mellett, azok témájával, vagy stílusával, esetleg problematikájával rokon, más színműveket, filmeket, irodalmi alkotásokat is tárgyalunk – így azok is hozzászólhattak vitáinkhoz, akik a Fórum előtt nem jutottak hozzá a vita alapját képező drámához. Minden nap 13 órakor kezdődnek a kortárs drámaírás legfrissebb műveinek, többnyire még kevésbé ismert szerzők alkotásainak megbeszélései. Idén a kötet-viták és az előző délután látható felolvasások is összefüggésbe kerültek, együttes megbeszélésük izgalmasnak ígérkezik.

 

posztposzt
A Fórum első bemutatójának szerzője nem először bukkan fel Pécsett. Előző darabja szerepelt kötetben, majd felolvasó-színházi előadáson is látható volt. Lénárd Róbert, a fiatal szabadkai szerző kifejezetten a Fórum favoritjai közé tartozik tehát: ezúttal Skizopolisz című, meglehetősen extrém témát, merész hangon megfogalmazó darabjának felolvasását láthatják. A darabot összekötöttük egy első-drámás szerző művének megvitatásával: a pécsi Kelemen Kristóf szintén sajátos környezetet, speciális szubkultúrát, a pornóipar és a média területét használja ahhoz, hogy leírja képét a világról. A vita a Fórum második napján, délelőtt lesz, ahol többek között Müller Péter Sziámi mondja el véleményét a darabokról. 

10-én délután rendhagyó előadás várható, ahol a Miskolci Nemzeti Színház művészei olvasnak fel. Az előadást a Bihari fedőnéven ügynökké beszervezett, kiváló író Tar Sándor, és az ügynökmúlt feltárása egyik legfőbb szorgalmazójának, a demokratikus ellenzék jellegzetes alakjának, Kenedi Jánosnak levelezéséből állították össze. A felkavaró és megnyugtatóan még mindig nem feldolgozott témába vág a másnap délelőtti vita alapját képező darab, az eddig prózaíróként ismert Ménes Attila, Bihari című drámája. A mű kimondatlanul, bár nyilvánvalóan Tar Sándor tragikus történetéről szól, annak tényszerű elemeit vegyíti fikcióval – a téma és annak művészi formája, és véleményalkotás a műalkotásokon keresztül, illetve ezek viszonya lesznek a várhatóan érdekfeszítő beszélgetés alapkérdései. A felolvasás és a Bihari című dráma mellett a Radnóti Színház Apacsok előadásáról, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjéről és még másokról is szó lesz, ami a III/III-as ügyek drámai világát érinti. A téma színházi megvalósításának lehetőségeit Máté Gábor rendező, a dokumentumok ismeretének és használatának mikéntjét, a téma szakértője, Szőnyei Tamás újságíró veti majd fel a vita alkalmával. 

Ugyanaznap délután lesz Szálinger Balázs és Laboda Kornél közös művének, a Rudolf királyfi-nak felolvasó-színházi előadása. A darab szerint, egy este félájult férfi érkezik egy magyar faluba, aki nem más, mint a pár éve elhunyt Rudolf királyfi, Ferenc József fia, akinek halálát a magyaroknak nem akaródzott elhinni még hosszú évtizedeken keresztül, s a nép éppúgy visszavárta, mint Mátyás királyt és Petőfi Sándort. 

Az utolsó Fórum-délelőttön már jól ismert és kedvelt szerzőnké a terep: az apátlan nemzedék generációs problémáját fogalmazta erős drámává Mikó Csaba. Az ő darabja mellett, a generációs-drámák, az apátlanság problémáját körüljáró művek között szó lesz még Kornis Mihály Halleluja Bereményi Géza Halmi és Nádas Péter Találkozás című darabjairól is. A témáról Csizmadia Tibor rendező és Karsai György színháztörténész is kifejti véleményét. 

A koradélutáni viták, délutáni felolvasások mellett, a fórum mindhárom estéjén kortárs művek színházi előadásaira is várjuk az érdeklődőket. Erdős Virág Mara halála című művét itt, a Fórumon évekkel ezelőtt már felolvastuk – most a JESZ társulatának előadását prezentáljuk. Másnap Bocsárdi László rendezésében két lengyel egyfelvonásost láthatnak szintén a JESZ-ben, 11-én este pedig állandó partnerünk, a Harmadik Színház mutatja be Spiró György Príma környék című előadását. 

Programjaink sokszínűségéhez hozzátartozik még, hogy az idei év kortárs drámaköteteit is ismertetjük könyvbemutató formájában. 

Szerdán, 12-én, koradélután, hagyományaink szerint a Nyílt Fórum legjobb kötet-szerzőjének járó Vilmos-díj átadásával zárul a rendezvénysorozat. 

A fellépő művészek, rendezők, hozzászólók névsorát, a helyszínekre bontott részletes programot a www.dramaturg.hu és a www.poszt.hu  honlapon tekinthetik meg. 

Szeretettel várunk mindenkit! 

 

Szerző: Radnai Annamária

süti beállítások módosítása