90 millió rubelt sikkasztottak el a Bolsoj felújításánál

Kilencvenmillió rubelt (körülbelül 620 millió forint) sikkasztottak el a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) 2011-ben befejeződött felújításakor - közölték csütörtökön az orosz belügyminisztériumban.


A gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozó ügyosztály munkatársai szerint a villamossági felújítást végző cég csak részben teljesítette a 2005-ben kötött szerződést, ráadásul megsértette a műszaki előírásokat. Ennek ellenére a munkálatokat irányító költségvetési szervezet átvette a munkát és megalapozatlanul átutalta számára a 90 millió rubelt.


A nyomozás tovább folyik, ezért elképzelhető, hogy újabb visszaéléseket tárnak fel a szakértők szerint indokolatlanul hosszú ideig elhúzódó kulturális beruházással kapcsolatban.


A Bolsoj hatéves szünet után nyitotta meg újra 2011 októberében a Moszkva központjában álló műemléképületet, amelyben 1825-től működött a teátrum. A felújítás közben több visszaélésre derült fény.

 

Bolsoj


2009-ben büntetőeljárást indítottak a világhírű balett- és operaszínház restaurációjára az állami költségvetésből indokolatlanul elköltött pénzek miatt. Magának Dmitrij Medvegyevnek, az akkori orosz államfőnek kellett beavatkoznia, aki felügyelete alá vonta a munkálatokat.


A hat év alatt 21 milliárd rubelt költöttek a Bolsoj felújítására. 3600 restaurátor, építész, több száz szakember dolgozott a rekonstrukción, amelynek során több mint kétszeresére, 70 ezer négyzetméterre nőtt a teátrum területe. 400 kilogramm aranyfestéket használtak fel a falakat, erkélyeket borító ornamentika megújítására.


A nyitógálát annak idején beárnyékolta, hogy Nyikolaj Ciszkaridze, a Nagyszínház szólótáncosa a sajtóban arra panaszkodott, nincs minden készen a Bolsoj megnyitójára, és nem a művészek munkáját, kényelmét szolgálják a belső létesítmények. A neves grúz származású balett-táncos egyebek között kifogásolta, hogy túl alacsonyra építették a próbatermeket.


A teátrum a napokban bejelentette, hogy Ciszkaridze június 30-án lejáró szerződését nem hosszabbítják meg. A balett-táncos az igazgatói posztra tartott igényt, és sorozatosan támadta a Bolsoj vezetését, különösen a társulat művészeti igazgatója, Szergej Filin ellen januárban végrehajtott savas támadást követően.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása