"Nekem is vannak tüskéim" - Vidnyánszky Attila a POSZT-ról

A POSZT résztulajdonosává vált tavaly a Magyar Teátrumi Társaság. A szervezet elnökével, a Nemzeti Színház leendő igazgatójával, Vidnyánszky Attila rendezővel készített interjút az Új Dunántúli Napló a színházi találkozó jövőjéről.


A Dunántúli Napló cikkéből:

Vidnyánszky Attila az interjúban elmondta, Pécs városa tökéletes házigazdája a rendezvénynek, "ez a rész teljességgel rendben van". Ugyanakkor látni kell - véli a Teátrumi Társaság elnöke -, hogy a POSZT komoly átalakuláson megy át több mint egy éve, próbálják a fesztivált a Magyar Színházi Társasággal együtt megújítani, felfrissíteni. Vidnyánszky szíve szerint például erre a találkozóra az összes diákot "iderendelné" az egyetemről, vagy legalábbis minden eszközzel támogatná, hogy ott legyenek.

A kérdésre, vajon elvinnék-e a találkozót Debrecenbe, a Csokonai Színház leköszönő direktora elmondta, Debrecen "nem állja meg a helyét", egy pillanatra sem merült fel ez a gondolat. "A mostani változások előtt a fesztivál kicsit megállt, kicsit megfáradt, s valóban volt egy olyan gondolat a társaságon belül, hogy újra mozgóvá kellene tenni a találkozót, a régi rend szerint minden évben más város rendezné a saját filozófiája szerint. De ez már nem aktuális. Egyébként nekem is volt személyes ellenvetésem, mert ugyan annak nagyon örülök, hogy ennyi előadásom itt volt, de az utolsó időszakból három nagyon fontos produkciómat is hiányoltam innen, amit a külföldi fogadtatások visszaigazoltak. Se a Halotti pompa, se a Három nővér nem került ide, és a Szarvassá változott fiú is csak versenyen kívül, egészen méltatlan körülmények között volt látható. Tehát nekem is vannak tüskéim, de felülvizsgálva a személyes elképzeléseimet azt látom, inkább azért kell tenni, hogy a találkozó itt újuljon meg" - részletezte Vidnyánszky Attila.

vidnyanszky attilaFotó: Czeglédi Zsolt, MTI

 

"Egy nagyon finom műszert kell működtetni a válogatásban, hogy semmi ne maradjon ki, ami meghatározó, újszerű a közönség vagy a szakma szemszögéből. Azért pedig rettenetesen boldog vagyok, hogy ugyan egy évtized úgy zajlott le, hogy a vidéki színházak nem kaptak mindig megfelelő teret itt, de a Teátrumi Társaság belépésével ez megváltozott, s ez jót tett az egész magyar színházvilágnak. Úgy hiszem, ugyanígy jobban helyzetbe hozhatjuk majd a határon túli színházakat is" - hangsúlyozta a a Teátrumi Társaság elnöke.

Vidnyánszky Attila idén a Csokonai Színház Bolha a fülbe című előadásával szerepelt Pécsett. A produkcióról így mesélt a rendező: "Ez egy örömszínház, fantasztikusan kitalált karakterekkel, ahol örül a néző, hogy láthatja és a színész is, hogy játszhatja. A próbafolyamat során a színmű soknemzetiségű adottságát megspékeltük azzal, hogy szinte minden szereplőt más országból származtattunk, így csináltunk a második felvonásra egy európai uniós kuplerájt, mert nem tudom véka alá rejteni a véleményemet, az ott zajló, néha bohózatba illő, megalázó és méltatlan tevékenység miatt, miközben elveszítjük értékeinket, legfontosabb dolgainkat." A Bolha a fülbe rendhagyó módon zajlott szakmai beszélgetéséről itt olvashat.


A teljes interjú a Dunántúli Naplóban olvasható.

 

süti beállítások módosítása