Elbúcsúzott a Nemzeti Színháztól Alföldi Róbert

Vasárnap délelőtt Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó igazgatója megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját.

 

Alföldi Róbert elsőként köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette az elmúlt öt év munkáját. "Közel 100 ezer ember igenis értette, mi történik ebben a színházban, és nem hagyta magát befolyásolni külső körülményektől, azoktól, akik esetlegesen az ő politikai beállítottságával magyarázták, miért jár ebbe a színházba. Hangsúlyozom, ezek az emberek pénzt fizettek a jegyért" - mondta a leköszönő igazgató.

"Mindenféle előzetes várakozás ellenére kitöltöttem az ötéves mandátumomat. Szeretném hinni, hogy ennek elsősorban a jól végzett munka az oka, de nem vagyok naiv. Engem nem leváltottak, hanem egy pályázatban maradtam alul. A pályázat a törvényesség látszatát megtartotta " - fogalmazott Alföldi, majd hozzátette: nem az ő dolga megítélni, hogyan, milyen körülmények között zajlott a pályáztatás. "Az esetleges sérelmeket félretéve kívánok az új vezetésnek nagyon sikeres munkát" - fogalmazott a távozó direktor.

 

robi

  

Alföldi Róbert arról is beszélt, meggyőződése, hogy színháztörténelmet írt az elmúlt időszak, hiszen nagyon régóta nem volt ilyen sikeres a Nemzeti. "Ezek a nézők azt a fajta normális, nyitott, kritikai gondolkodást, amit az elmúlt öt évben talán együtt sikerült létrehoznunk, meg fogják tartani, és magukkal fogják vinni" - hangsúlyozta. 

 

Alföldi példa nélküli eseménynek nevezte, hogy az interneten a Mephisto című előadásra 120 ezer forintért kelt el két jegy. Beszélt arról is, miért nem igaz szerinte, hogy a Nemzeti rétegszínház volna. Mindenféle ember járt ide, katolikusok, zsidók, magyarországi magyarok és határon túli magyarok, szőkék, barnák, hosszú és rövid hajúak, a jelenlegi kormányra szavazók, a jelenlegi ellenzékre szavazók és olyanok is, akik egyáltalán nem szavaznak, vagyis a nemzet teljes egészének tagjai jártak ide – fejtette ki.

 

Alföldi reagált Kerényi Imre és Kósa Lajos "buzizására" is, amelyet "méltatlannak, alpárinak, megalázónak" tart. "Gyomorgörcsöt okoz, hogy olyan országban élek, ahol egy miniszterelnöki különmegbízott ilyet megengedhet magának, ahol vidéki kocsmai színvonalon értékelik egy megkérdőjelezhetetlenül nagysikerű kulturális intézmény elmúlt öt évét" - szögezte le.

 

Alföldi Róbert a sajtótájékoztatón felolvasta a FESZ nyilatkozatát is, amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter függetleneket érintő kijelentéseire reagál, és amelyben a szervezet szakmai alapokon nyugvó, nyilvános vitafórumra invitálja a politikust. (A nyilatkozat itt elolvasható: 1. oldal, 2. oldal)

 

Az igazgató azt is elárulta, valóban tárgyalt vele a főváros kulturális vezetése arról, hogy átvegye az Újszínházat. "A főpolgármester úr félreértelmezte a nyilatkozatomat, soha nem mondtam, hogy vele tárgyaltam" - tette hozzá Alföldi, aki azt is megerősítette: a minisztériummal is tárgyalt az ügyben, hogy magántőke bevonásával működő, saját színházat kapjon. Azonban április 20. után - miután a szerződtetéseknek április 30-ig meg kellett volna köttetniük -, "ennek semmiféle realitása nem volt".

 

Alföldi Róbert fontosnak tartotta elmondani: "A miniszteri biztos, és az új vezetés méltatlan körülmények közt bonyolítja a távozó munkatársak elbocsátását, a korábbi, szóbeli megállapodások semmisnek tekintésével. Sajnos a munkatársak többsége a mai napig kiszolgáltatottan várja a tárgyalások folytatását."

 

 

A búcsúzó igazgató leszögezte: a Nemzeti Színház éves beszámolóját minden évben elfogadta a minisztérium, az átvilágítás pedig semmiféle törvénytelenséget, működési, gazdálkodási hibát nem talált.

 

Arról is beszámolt, hogy a Vígszínház megvette a Mephisto c. előadást, amely novembertől több szereposztásban látható majd a Szent István körúti teátrumban.

 

Alföldi Róbert ezekkel a szavakkal köszönt el a Nemzeti Színháztól: "Még egyszer nagyon szépen köszönöm az elmúlt öt évet mindenkinek; aki itt dolgozott, aki nézett minket, ak vitte a hírünket. Hiszek abban, hogy elértük a célt: izgalmas, korszerű, integráló, a párbeszédre mindig készen álló Nemzeti Színházat teremtettünk. Szerettünk volna hatni a világra, amely körülvesz minket, hatni a közgondolkodásra, a közérzetünkre. Szerettük volna tisztelni az embert, a gondolkodást, a véleménynyilvánítás szabadságát, az alkotás szabadságát. Ezek az értékek megmaradnak, és visszavonhatatlanul beépülnek a Nemzeti Színház hagyományaiba. Remélem, hogy a következő vezetés ezeket a hagyományokat is hűen fogja ápolni."

 

Alföldi Róbert sajtótájékoztatója itt meghallgatható.

 

A Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulata 2013. június 30-án végleg elbúcsúzik. Ebből az alkalomból nagyrabecsülése jeleként Búcsú Gálaestet rendez a CSAK-Akciócsoport a kultúráért (csoport a Facebookon), melyen jeles magyar írók, költők, színészek, zenészek ünneplik a társulatot. A gálaestre június 2-án, vasárnap rekordgyorsasággal, mindössze 20 perc alatt elfogytak a belépőjegyek.

 

A búcsúgála fotóit, videóit itt tekintheti meg.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása