Szentivánéji álom készül Győrben - A világhírű Vámos Györggyel

A „Bogarak és a boszorkányok” jelenet próbáival megkezdődtek az október 19-én műsorra tűzött új premier a Szentivánéji álom próbái Győrben. A világhírű magyar származású koreográfus, Vámos (Youri) György által Mendelssohn zenéjére még 1994-ben, a Veronai Fesztiválra készített darab győri adaptációja több különlegességet is tartogat majd. 

gyor


Puck mellé egy másik kobold, Robin társul az új darabban, az alkotó szándékai szerint mindkettő egy-egy rosszcsont, akik játékukkal cselekményessé teszik a koreográfiát. Vámos György szerint ugyanis még a jó koreográfiát is néha meg kell szakítani cselekményekkel a nézők figyelmének fenntartása érdekében. Bár a két kobold egyaránt lehet fiú és lány, Győrben férfi táncosokra osztják a szerepeket. Az új darab nem az eredeti miliőben, a reneszánsz korban játszódik, de nem is aktualizáltan a jelenkor tükre. A koreográfus az ötvenes évekbe helyezi a cselekményt.

 

Youri Vamos

 

Vámos György nem vegytiszta balettet álmodott a színpadra, hanem a nézőt igazi színházi cselekményekkel vezeti be a darab feszültségekkel teli világába, a valóság és a színpadi élmény közötti távolságot a lehető legminimálisabbra csökkentve. A mozdulatok egyszerre klasszikusak és avantgarde-ok, és bár a zene romantikus a történet ebben az olvasatban inkább kegyetlen játék, nem mese, hanem annak kényszerű felismerése, hogy a szerelem sokszor hazug, és nem működik sem az istenek, sem a gazdagok, sem a szegények körében. Vámos sajátos Shakespeare-értelmezéseit a neves dramaturg, Jan Kott elemzései segítették.

 

Joyce Cuoco

Joyce Cuoco a Győri Balett társulatával próbál (Fotó: Kanyó Béla)


Az eredeti bemutató a Veronai Fesztiválra készült, egy igazgatóváltás miatt bekövetkezett program módosulás miatt azonban a premier csúszott, és csak Baselben valósulhatott meg. Az alkotó, aki 1972-óta dolgozik a világ számos színházában és társulatánál, több Shakespeare-darabból is készített koreográfiát. A 2001-ben alkotott Rómeó és Júliát legutoljára június közepén állították színpadra az ausztráliai Perthben. Az Otello a harmadik általa feldolgozott Shakespeare-darab, a legutolsó koreográfia pedig a 2008-ban született Düsseldorfban, a Toledói zsidó lány.

A jelenlegi győri próbák Vámos György alkotótársának és asszisztensének, a világhírű prima ballerina, Joyce Cuoco közreműködésével zajlanak.


süti beállítások módosítása