Nagyvázsonyban az Újszínház - Helyey László ismét Mátyás király lesz

Mátyás királyra emlékezik az Újszínház: a teátrum Szőke István Atilla: Országjáró Mátyás király című zenés históriás játékát mutatja be július 19-én és 20-án a nagyvázsonyi Kinizsi Várban.


A teátrum közleményében kiemeli, hogy a színmű július 19-i, első előadása ősbemutató. Mint írják, Mátyás királyról számtalan legenda, mese született már, azonban az Újszínház minden korosztályt megszólító előadása az országot álruhában járó Mátyás király legérdekesebb találkozásait gyűjti össze. A darabot a drámaíróként debütáló Szőke István Atilla versíró Dörner György igazgató felkérésére írta - rímekbe szedve.


A produkcióval Kökényessy Ágit új oldaláról, ezúttal rendezőként ismerheti meg a közönség. A Mátyás király szerepét alakító Helyey László mellett Vass György, Lux Ádám, Almási Sándor, Szarvas Attila, ifj. Jászai László, Csurka László, Brunner Márta, Beszterczey Attila és Varga Ádám látható az előadásban. A díszlet és a jelmez Húros Annamária munkája, a koreográfus Szelőczey DóraA darabot a szabadtéri premiert követően a jövő évadban az Újszínházban láthatja a budapesti közönség.

 

Helyey László

Mátyás király szerepében: Helyey László

 

Kökényessy Ági rendező a bemutatóról:

 

"Igazi nagy produkcióról van szó, melyben sok a közreműködő. 34 alakot jelez a darab, de szerepösszevonásokkal tíz színész, hat fiatal és négy gyerek szerepel az előadásban, tehát mindenki több szerepet játszik. Hatalmas szerencsém, hogy Húros Annamária a díszlet- és jelmeztervező, ő igazán fantasztikus munkát végez, és Bártfay Rita a rendezőasszisztens, aki nagy segítséget jelent számomra.

 

Dörner György és Pozsgai Zsolt ajánlotta fel nekem, hogy próbálkozzak meg a rendezéssel. Ők választották ki a darabot, a szerzőt és a zeneszerzőt is. Maga a darab pedig öt ismert Mátyás király-meséből van összeszerkesztve.


Idestova húsz éve játszom gyerekeknek szóló darabokban, s azóta nem győzöm hangoztatni, hogy nagyon fontosak a mesejátékok, mert azok által lehet kinevelni a jövő közönségét. A gyerekeknek csak hitelesen szabad játszani. Ok rögtön megérzik azt, ha egy színész csak rutinból játszik. Nagyon fontos állandóan ébren tartani a figyelmüket, mert különben a gyermek az adott mesedarabot unalmas időtöltésnek veszi. Így a gyerek a legőszintébb közönség, aki csak akkor tapsol, ha valami valóban tetszik neki."

 

 

Orszagjaro Matyas kiraly plakat

Szőke István Atilla:
Országjáró Mátyás király 
zenés históriás játék kicsiknek és nagyoknak
ősbemutató
Zenéjét szerezte: Ökrös Csaba

Mátyás király   Helyey László
Okos Botond   Vass György
Kolozsvári bíró, Szikla Béla   Lux Ádám
Ordító Lajos, Pomázi kovács   Almási Sándor
Kinizsi Pál, Harmadik főúr, Őr   Szarvas Attila
Húsos Mihály   Ifj. Jászai László
Öreg gazda   Csurka László
Feleség   Brunner Márta
Hajdú I., Lencsés, Szolga I., Királyi szolga I., Balázs gazda, IV. főúr   Beszterczey Attila
Hajdú II., Szolga II., Királyi szolga II., János gazda   Varga Ádám
Továbbá: gyerekek, fiatalok - népség, katonaság

Díszlet-jelmez: Húros Annamária
Koreográfus: Szelőczey Dóra
Rendező: Kökényessy Ági

 

Bemutató:

2013. július 19. és 20. -- 19 óra
(Esőnap: július 21. 19.00)

Nagyvázsony, Kinizsi Vár


Forrás: MTI, Magyar Fórum

 

süti beállítások módosítása