Szociális tragikomédia készül Zsámbékon - Kokkola próbanapló

Augusztus 2-án kerül sor a Zsámbéki Színházi Bázison Leea Klemola: Kokkola című tragikomédiájának bemutatójára, Erdeős Anna rendezésében. A próbafolyamatról az alkotók naplóbejegyzésekkel jelentkeznek a Színház.hu-n. Az elsőt olvashatják.

 Az alkotók ajánlója:

Piano Larsson két segédjével és a Gondviselő Bt. buszával járja Kokkolát, hogy ha kell, segítsen. Bárkinek, bármiben. Az ajándék anorákokban a mínusz fokok is kibírhatóak, a Nice presszóban pedig bőven fogy a vodka, amiért mintha senki nem fizetne. Cserébe mindenki részeg és érzékeny. Maura, a tulajdonosnő, Piano barátnőjébe szerelmes. Az anyja, Marja Terttu saját ikertestvérébe, a 60 éves Sakuba, aki pedig tolószékes feleségétől akar gyereket. Maura anyjáért meg a pultos Vili van oda, de annyira, hogy félig fagyott lábával még a kórházból is kiszökik miatta, pedig megesik, hogy a nő bepisil, egyszer ráadásul fókává is változik. Teljes biztonsággal mondhatjuk, hogy a kortárs finn írónő, Leea Klemola darabja egy abszurd agyrém. Ugyanakkor végtelenül empatikus, toleráns és szociális. Akárcsak mi, akik nagyon-nagyon régen a kaposvári színész szak első négy évfolyamában végeztünk. Sok mindent csináltunk már azóta, de ennyire együtt még semmit. Felállásunk önként és fanatikusan vállalt közösségi élmény. Még csak annyit szeretnék mondani, hogy jégtáblák és hal.

 

IMG 1191

 

 

Kokkola próbanapló 1. rész - Kovács Napsugár beszámolója:

Ezek a finn dolgok valahogy csak úgy egyre inkább lesznek... Még gimiben vettem egy finn nyelvkönyvet, az indíttatás már nem rémlik. Valahol a fonetikánál hagytam abba. Aztán a legjobb barátomnak finn kedvese lett. Lassan többet vagyok Helsinkiben (szkájppal), mint Budapesten vagy bárhol máshol, ami nem az otthonom. A bátyám majdnem kikerült kutatói ösztöndíjjal, aztán meg a pszichológusom...Most meg a Kokkola.


Ez a társaság valahogy csak úgy egyre inkább lett.... Osztálybulinak indult, aztán ilyen formában nem lett, hiába, nem érhet rá mindenki mindig mindenre. De lett egy mag, a tagok pedig csak cserélődtek (a mostani szereposztás az 5. verzió), és én lélegeztem, lélegeztem, és ma fel-, megjöttek a szerepekhez a színészek. És megjöttek a barátok, a rég nem látott kollégák, megjött kicsit Kaposvár maga, a K1 – ha szabad így...

 

IMG 1197

 

Ez a hely, a Hátsó kapu, nem egyre inkább, de csak úgy lett. Adták, és adta magát, Kokkola, berendezve, a kinti időhöz képest pedig majdnem olyan hidegen, mint a -27 fokos finn tél. De ez most éppoly jól esik, mint Marja-Terttunak csecsemőként.
Amit a finnekről tudok, az sok vodka, hideg, D-vitamin-hiányból adódó állandó depresszió, gyors tempóban berúgás, némi precizitás, északi jólét.


A Kokkolában sok vodka, hideg, ...depresszió, gyors tempójú részegség, pénzhiány.
A szereplők neveit kimondani csak-csak, kiolvasni nem.
Én Marja-Terttu vagyok. 60éves, karizmatikus alkoholista. A szöveg, nagyon adja magát. Túl is, úgy érzem. Mivel olvassuk, meg mivel amúgy is ilyen vagyok, a szöveg ellen menni, menni, majd ez tudja adni a jelleget, erre kell törekedni.
És amúgy mi az érdekes a Kokkolában? Ezen gondolkodom a próbán. Van? Mármint van valami érdekes? Marja-Terttu fóka lesz. Talán ez. Most ez a legfőbb benyomásom.
És amúgy mi lesz az érdekes ebben a mi Kokkolánkban? Érted, ebben, amit mi csinálunk!
Fókává változom. Talán ez. Meg minden más. Erről majd még írok.

Mindenesetre írd be a naptáradba, hogy péntek este 8! Mármint ezen a héten.


IMG 1198


Leea Klemola: Kokkola

szociális tragikomédia
zenés felolvasó színház


Olvassák és éneklik:
Éry-Kovács Zsanna, Barsi Márton, Czene Zsófi, Gere Dénes Ákos, Hegedűs Barbara, Kovács Napsugár,

Kroó Balázs, Sipos Eszter, Szirmai Melinda, Vizkeleti Zsolt

Fordította: Falk Nóra
Zene: Czene Zsófi, Hegedűs Barbara
Rendező: Erdeős Anna

Bemutató:

2013. augusztus 2. - 20.00



süti beállítások módosítása