Felmondott a prágai Nemzeti teljes vezetősége

Országos felháborodást váltott ki Csehországban Jirí Balvín kulturális miniszter döntése, aki azonnali hatállyal menesztette Jan Buriant, a prágai Nemzeti Színház augusztus 1-jén hivatalba lépő igazgatóját. A döntést követően a teljes vezetőség - köztük Michal Dočekal - és tucatnyi színész nyújtotta be felmondását. Miniszterelnöki utasításra végül visszahelyezték Buriant pozíciójába.

 

Jan Burian, neves cseh rendező, a prágai Színművészeti Akadémia (AMU) tanára egy szakmai bizottság döntése révén éppen augusztus 1-jétől lett volna prágai Nemzeti Színház igazgatója. Ám amint belépett a hivatalába, a tárcavezető levelét nyújtották át neki, amelyben tájékoztatta őt a leváltásáról, és arról is, hogy erre a posztra új pályázatot írnak ki - írja a nol.hu.

 

Jirí Balvín kulturális miniszter tisztségének átvétele után egy nappal azért menesztette Buriant, mert szerinte az ilyen fontos pozíciókat kizárólag pályázat útján lehet betölteni. Miután döntése hatalmas felháborodást okozott, Jirí Rusnok miniszterelnök utasította a miniszterét, hogy az eltávolított színigazgatót helyezze vissza tisztségébe, ami néhány órán belül meg is történt.

 

Jan Burian

Jan Burian


Burian leváltásának hírére egyebek között testületileg felmondott a cseh nemzeti operatársulatának vezetősége, felmondott Michal Dočekal, a színház drámai részlegének igazgatója (aki az idei POSZT legjobb előadásának választott, Vígszínház-beli Jóembert keresünk rendezője), és tucatnyi színész, köztük Miroslav Donutil, a cseh színházi és filmvilág egyik első számú sztárja.


Jobb- és baloldali politikusok valamint a színházi szakma is a miniszter távozását követeli, mert szerintük döntése azt bizonyítja, nem ért a kultúrához és a kulturális intézményekhez. 

 

"A kulturális front hozzáállását el kell fogadnom. Nem számítottam ilyen viharos reagálásokra. Számomra az ügy tanulsága az, hogy az ember valóban holtig tanul. Távozásomat nem mérlegelem" - nyilatkozta Jirí Balvín kultuszminiszter, aki egy olyan szakértői kormány tagja, amely még nem kapott bizalmat a parlamenttől.

 

Forrás: nol.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása