Készül a Kossuthkifli - Rudolf Péter válaszolt

Rudolf Péter a Klubrádió vendégeként készülő rendezéséről beszélt.

A színész a Kossuthkifli című hatrészes tévésorozatról mesélt, melynek rendezője, producere és egyik forgatókönyvírója is. A Fehér Béla regényéből készülő alkotás egy kalandos utazás történetét meséli el az 1848-49-es szabadságharc idején. A forgatás októberben fejeződik be.


Rudolf Péter elmondta, azok a nagy történelmi folyamatokról szóló filmek izgatják, amelyeken keresztül megérti, a sok száz évvel ezelőtti történéseknek valójában mik lehettek a mozgatórugói. "Egy-egy nagy történelmi vita, a kor legnagyobb emberei között lezajló szellemi összecsapások helyett engem anno például az izgatott Gárdos Péter Szamárköhögésében, hogy '56-ról valahogy másképp szólt. Egy család életén keresztül mutatta meg, hogyan telhettek a napok akkoriban. Ez mindig is vonzott" - fogalmazott a rendező.

kossuth kifli

A forgatáson..., Fotó: Kovács Attila, MTI


Rudolf Péter arról is beszámolt, feleségét, Nagy-Kálózy Esztert először rendezi filmen. "Színházban nagyon sokszor dolgoztunk együtt. Eszternek a munkához, a filmhez, az aznapi feladathoz való viszonya olyan tiszteletre méltó, annyi alázat van benne, hogy nagyon könnyű vele dolgozni. Ebben a helyzetben inkább én érzek most nagyon sok felé felelősséget. Nagyszabású a vállalkozás, de közben azért azt is tudni kell, hogy ennek a produkciónak a támogatás nem üti meg egy átlag magyar film költségvetését. Azon dolgozom, hogy ez ne látszódjék rajta. Nagyon sok ember kitartó munkája kell ahhoz, hogy ez sikerüljön" - mesélte Rudolf Péter.

A rendező azt is elmondta, a sorozat költségvetése több lábon áll. A Magyar Televízió a legfőbb támogató, de a minisztériumtól is kaptak segítséget. "Az eredeti haditerv az volt, hogy a 740 milliós költségvetés az MTVA támogatására épül, és az egyik legnagyobb osztrák cég adja ennek egy jelentős részét. Pechünkre a két rendszer közötti különbség és az idő rövidsége miatt az utolsó percben az osztrák fél kiszállt, és én nehéz helyzetbe kerültem. Meg lehetett volna csinálni a filmet, ha az ember lemond erről-arról, amarról. De van egy pont, amikor a lemondás már látszik a filmen, tehát elkerülendő. Kétségbeesetten kezdtem keresni a további lehetőségeket, és nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy sikerül a keletkezett űrt kitöltenünk" - mondta Rudolf Péter.

 

A hatszor 52 perces 'történelmi road movie' egy-egy nap történetét beszéli el. A sorozatot 107 helyszínen veszik fel, amelyben kiemelkedő helyet foglalnak el a szentendrei Skanzen tájegységei, lakóépületei és belső terei. A főbb szerepeket Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor, Kálloy Molnár Péter és Lengyel Tamás játssza. Az epizódszerepekben is olyan színészekkel lehet találkozni, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Szabó Győző, Lukáts Andor, Balikó Tamás, Méhes László, Scherer Péter vagy Szarvas József, de felbukkan a sorozatban Rudolf Péter is. A forgatókönyvet Hársing Hilda írta, az operatőr Kapitány Iván.

 

Forrás: Klubrádió, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása