Megújul Pina Bausch 40 éves táncszínháza

Megújul és megfiatalodik a Pina Bausch által alapított Wuppertali Táncszínház, amely az ősszel kezdődő új évadban ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.

vollmond   

"A fiatalítás folyamata most kezdődik el. A társulatban 50-60 éves táncosok is dolgoznak. De természetesen nem tudunk tucatnyi új táncost alkalmazni. Ez meghaladná a város anyagi lehetőségeit" - mondta Lutz Förster, a táncszínház új művészeti vezetője.

 

lutz


A fiatal táncosok mellett a karrierjük végén álló táncosoknak is kell jövőt biztosítani Förster szerint. A művészeti vezető elképzelése alapján lehetséges, hogy más színházak, mint ahogy a párizsi nemzeti opera (Opéra National de Paris), a Pina Bausch Alapítvány beleegyezésével átvesz koreográfiákat. Az idősebb táncosok pedig segíthetnek a klasszikus balett-táncosoknak a rendhagyó darabok megtanulásában. Förster véleménye szerint fontos, hogy a társulatot a repertoáron túl azzal is életben tartsák, hogy új darabokat mutatnak be.

 

lutz theater


"A táncszínháznak van jövője" - jelentette ki Förster, aki szorgalmazza, hogy Wuppertal város lezárt és felújításra szoruló színházát a társulat központjává alakítsák át. A táncszínházat az erősen eladósodott város jelenleg is évi 2,5 millió euróval (mintegy 742 millió forinttal) támogatja, a megújuláshoz azonban ez kevés: csak a színház átépítéséhez negyvenmillió euróra (11,8 milliárd forintra) lenne szükség.

 

Pina Bausch, a társulat alapítója négy éve hunyt el. Azóta a táncosok több mint négyszáz előadást tartottak Wuppertalban és világszerte.

Forrás: www.wn.de, MTI

 

 

 

Pina Bausch születésnapja alkalmából készült múltidéző összeállításunkat itt olvashatják.

 

 

 

süti beállítások módosítása