Kiállítás nyílt Hágában Bánffy Miklós emlékére

Bánffy Miklós gróf egykori magyar külügyminiszter, író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező emlékének szentelt kiállítást nyílt meg kedden Hágában.

A Boskantkerk kulturális központban tartott ünnepi eseményen Szebeni Zsuzsa színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársa tartott tájékoztató előadást. Az OSZMI által összeállított kiállítást korábban már bemutatták Magyarországon, Romániában és Olaszországban, hamarosan látható lesz Párizsban, Németországban és Moldovában is.

 

 

banffy

 

 

Az 1874-ben Kolozsváron született és 1950-ben Budapesten meghalt Bánffy Miklós az egyik legnagyobb erdélyi földbirtokos családból származott. 1916-ban IV. Károly koronázási ünnepségének kormánybiztosa volt, 1921. április 14. és 1922. december 19. között pedig a Bethlen-kormányban külügyminiszteri tisztséget töltött be.

1926-ban visszatért a Románia részévé vált Erdélybe. Erkölcsi és anyagi támogatásban részesítette az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesületet, az Erdélyi Múzeum Egyesületet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet. Az erdélyi református egyházkerület főgondnokává választották.

Bánffy 1913 és 1918 között a magyarországi állami színházak intendánsa volt, például Bartók újító szellemű operáinak színpadra állításában is érdemeket szerzett. 1916-tól a Kisfaludy Társaság tagja, 1923 és 1927 között pedig a Képzőművészeti Tanács elnöke volt.

Miután visszaköltözött Erdélybe, az Erdélyi Helikon szerkesztője lett. Grafikusként is maradandót alkotott: az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadott több könyvet ő illusztrált.
.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása