Tizenöt produkció vár az idei L1danceFesten

Tizenöt színházi és táncos produkcióval várja az érdeklődőket szeptember 18. és 22. között az idén 12. születésnapját ünneplő, több mint tíz nemzet együttműködéséből megvalósuló L1danceFest Budapesten.


A fesztivál idei kínálata a többi között svéd, szerb, dán, norvég-észt, spanyol, brit, francia, izraeli és magyar előadásokat sorakoztat fel - mondta el a fesztivált beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Ladjánszki Márta, a szervező L1 Egyesület művészeti vezetője. A rendezvény helyszínei között van a MU Színház, a Bakelit Multi Art Center, a Jurányi Inkubátorház, a Nemzeti Táncszínház, valamint a Jedermann Café.


A fesztivál különleges, háromdimenziós műsorfüzetének ígérete szerint mások mellett Björn Säfsten, Catalina Carrasco, a premierrel érkező Buday Enikő és Kovács Kata, a szintén újdonságot hozó Fülöp László, a Rapid Eye, Erik Kaiel és Gunilla Heilborn produkcióját nézhetik meg az érdeklődők.

 


A programokat színesíti a Frissek minifesztivál, amelynek keretében szeptember 22-én ötször tíz perces produkciókban mutatkoznak be fiatal, feltörekvő művészek a tánc, a performansz és a zene területéről. Lengyel Katalin, a minifesztivál művészeti vezetője elmondta, a cél az, hogy minél több művészeti ág képviselője mutatkozzon be egy helyen és ezáltal a közönség is "keveredjen". Mint hozzátette, az egyórás előadás színházi jellegét erősíti a látogatókat köszöntő és búcsúztató csellójáték, illetve az egyes produkciók közötti átállásokat színesítő kisebb performanszok.


Kovács Noémi, az egyesület tagja kiemelte: az L1danceFest küldetése, hogy olyan új gondolkodást honosítson meg a hazai művészeti életben, amely frissítő jellegű, egyszersmind érdeklődésre számot tartó. Mint hozzátette: az évek során egyre bővült és immár Európán is túlterjed a fesztivál fellépőinek palettája. A színházi és táncos projektekben gazdag programsorozat célja, hogy a jövőben is megőrizze sokszínűségét és új megvilágításba helyezze a kreativitás, a művészet és a kultúra szerepét a modern társadalmakban.

 

Introduction

Björn Säfsten: Introduction


A fesztivál emellett olyan párbeszéd lehetőségét igyekszik megteremteni a fellépő művészek számára, amely jó alap lehet a jövőbeli együttműködéshez. Kovács Noémi kiemelte, az elmúlt években majdnem kétszáz művész fordult meg a fesztiválon. A programsorozat saját blogja idén is nyomon követi az eseményeket és a fellépő művészekkel készített izgalmas interjúkat kínál.

 

Az ötnapos fesztivál kísérőprogramjairól szólva Ladjánszki Márta kiemelte a MAKT (Mobile Academy of Dance Criticism - Tánckritikai Mozgásakadémia) nevű kezdeményezést, amelynek keretében négy magyar tánckritika-tanonc kap lehetőséget arra, hogy Jadwiga Majewska lengyel tánckritikus vezényletével és négy másik külföldi tánckritikussal karöltve kövesse figyelemmel a programokat, beszélgessen a fellépőkkel és írásos formában feldolgozza a látottakat.

 

Gunilla-Heilborn This-is-not-a-love-story

Gunilla Heilbron: This is not a Love Story


A tánckritikai műhely zárt csoportban zajlik, ám a fesztivál látogatói megnézhetik Herold Eszter és Hegedűs János Domború projekt című fotókiállítását, a TranzDanz kortárs táncegyüttes révén elmerülhetnek a jövőtáncban és a fesztivál történetében most először improvizációs jam keretében is találkozhatnak a művészekkel.


Az 1998-ban alapított, majd évekkel ezelőtt újjáalakult és immár virtuális formában létező - vagyis próbateremmel nem rendelkező - egyesület tevékenységei közé tartozik egyebek között a különböző területekről - tánc, színház, zene és képzőművészet - érkező művészek munkájának támogatása, a workshopok és tanítási lehetőségek felajánlása révén megvalósuló oktatás, a feltörekvő újgenerációs alkotóművészek felkarolása és nemzetközi hálózat fenntartása.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása