Két új bemutatót tart a Háromszék Táncegyüttes

Szeptember 19-én, csütörtökön 19 órától Két kezem forgatta, szívem táncoltatta c. előadásával nyitja évadát a Háromszék Táncegyüttes. Öt műsoron tartott produkció mellett két új bemutatót és egy felújítást is tervez a sepsiszentgyörgyi társulat.


A közönség minden rétegét megszólító, kész évadtervvel tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel a Háromszék Táncegyüttes vezetősége az intézmény adminisztrációjának új székhelyén. Három költözés után végre megfelelő körülmények között dolgozhatnak a táncegyüttes alkalmazottai, a Kovászna Megye Tanácsának jóvoltából megkapott és felújított irodahelyiségek a Gábor Áron utca 1. szám alatt találhatóak. Az intézmény így két helyen működik, a próbáknak és előadásoknak továbbra is az Új Stúdió ad otthont.

 

IMG 2523 haromszek tancegyuttes bemutato ket kezem forgatta vargyasi

Fotó: Vargyasi Levente


A próbateremben már augusztus közepétől elkezdődött az alkotómunka, Könczei Árpád rendezésében dolgozik legújabb produkcióján a társulat, A banda c. előadást október 17-én mutatják be. Az évad második bemutatóját Furik Rita rendezi, a Mesemozaik munkacímű gyermekelőadást 2014 márciusára tervezik.Továbbra is műsoron maradnak a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, A tékozló fiú, a Csipkerózsika, A MaszkUra és a Száz évig c. előadások. A helység kalapácsát Novák Ferenc rendezésében 2005-ben mutatták be nagy sikerrel, az új évadban ennek felújítása is a társulat tervei között szerepel.

A banda fotoHenningJanos-0540

Fotó: Henning János


3 új férfi táncossal is gazdagodott a társulat, így 10 párból áll jelenleg a tánckar – fejtette ki Ivácson László művészeti vezető. A Százlábú és Százlábacskák néptáncegyütteseket is több programmal szeretnék bevonni az együttes munkájába, terveik szerint így készül például egy közös karácsonyi produkció decemberben.

A banda fotoHenningJanos-0576

Fotó: Henning János


November 8-10. között kerül megrendezésre a XXV. Népzene- és néptánctalálkozó, a Lajtha László Alapítvánnyal közösen szervezett jubiláló rendezvény több meghívottal és gazdagabb programmal várja majd a közönséget. A sepsiszentgyörgyi táncház is megújul, a Míves Házzal közös szervezésben új helyszíneken, átlagban kéthetente kerül megrendezésre, az ünnepi alkalmakon pedig Both József és Both Zsuzsa, a Népművészet Ifjú Mesterei címmel kitüntetett táncoktatók lesznek a táncház házigazdái. Az évadnyitó táncházra szeptember 20-án, pénteken kerül sor a Bastion vendéglőben.

A sepsiszentgyörgyi előadások mellett a turnék és kiszállások továbbra is fontos meghatározói az együttes műsorpolitikájának, számos erdélyi és magyarországi turné áll szervezés alatt. Október 4-6. között Marosvásárhelyen szervezik meg az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját, a Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiú c. producióval mutatkozik be idén a szakmai seregszemlén. December elején pedig a budapesti Hagyományok Házában mutatják be a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta és Csipkerózsika c. produkciókat.

süti beállítások módosítása