A Vitéz lélekkel vendégszerepel Szatmáron a Nemzeti

Október 5-én mutatják be a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház első külföldi vendégelőadását Szatmárnémetiben. A Vítéz lélek című előadást a 60. évfordulóját ünneplő Harag György Társulat jubileumi ünnepségén adják elő.

A Vitéz lélek lesz az első bemutató:

 

A Tamási-darabból készült Vitéz lélek című Vidnyánszky által rendezett darabbal indítja az évadot szeptember 27-én a Nemzeti Színház. A produkcióban többek között Reviczky Gábor, Mécs Károly, Trill Zsolt, Martinovics Dorina és Varga József szerepelSzatmárnémetiben utoljára több mint 20 évvel ezelőtt vendégszerepelt a Nemzeti Színház: akkor az Advent a Hargitán című Sütő András-dráma színrevitelével.

 

 

Vitez 01

 

Próbafotó

 

Darabismertető:   

 

A „komoly játék” műfaji megjelölésű színdarab alapvetően különbözik a novellától. Balla Péter története a visszatérés és az újrakezdés drámája. A darab arról szól többek között, hogy  miként fogadja vissza „az ősi rend” a háború után hazatérőt. A maga korában Tamási ezzel a „programmal”, mely kardcsörtetés helyett arra buzdít, hogy „műveljük meg kertjeinket”, korántsem aratott osztatlan sikert. Alapállása akkor naivnak tűnt a kortársak szemében, de a történelem nagyon hamar bebizonyította, hogy a 20. század igazi katasztrófája a „kis világok” pusztulása, a hagyományos közösségek felszámolása lett – elég, ha csak a Ceaușescu-féle falurombolásra gondolunk – olvasható a darabbal kapcsolatban a színház hivatalos internetes oldalán.



süti beállítások módosítása