Mamelosn - Női sorsokkal folytatódik a Független Thália Projekt

Mamelosn címmel tartják a Független Thália Projekt idei első bemutatóját szombaton a Thália Színház Új Stúdiójában. A Gólem Színház produkciójában három női sors villan fel.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Mamelosn = egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos


Mi történik akkor, ha három nő férfi nélkül a színpadra kerül? Mi történik akkor, ha a három nőből az egyik az NDK kommunista rezsimjének élharcosa volt, a másik kiábrándult mai német, a harmadik pedig leszbikus és New Yorkba készül?

Mi történik akkor, ha ez a három ember egy zsidó családot alkot?

A Gólem Színház szeptemberi évadnyitó előadása, a Mamelosn a fenti kérdésekre keresi a választ. Borgula András rendező nem minden célzatosság nélkül választotta a Kleist-díjas, berlini Marianna Salzmann drámáját, amelyben a szembenézés a múlttal és a jelennel elkerülhetetlen. Mit kezdjünk a II. világháború hithű kommunistáival, akik a romokból építettek fel egy országot és most ők is kisemmizettek? Lehet-e élni úgy, hogy nem hiszünk semmilyen eszmében? Ezt nevezzük a 21. század hétköznapjainak?


mamelosnKerekes Viktória, Huzella Júlia, Kiss Mari (fotó: golemszinhaz.hu)


A Mamelosn-ban női sorsok villannak fel, amelyekben ugyan voltak férfiak, de a jelen társtalanul történik meg a szereplőkkel, akárhogy feszülnek neki, hogy saját életüket bármilyen értelmes irányba fordítsák. Ez az igazán remek és finom humorral fűszerezett európai családi és társadalmi dráma 21. század történelmi díszletei között teljes mértékben rólunk szól.

 

A Mamelosn nemcsak témájában, hanem szereposztásában is különleges: Huzella Júlia mellett, aki szinte mindegyik Gólem Színházas előadásban játszik, Kerekes Viktória, az Örkény Színház művésze mutatkozik be Gólem-produkcióban, és öt év szombathelyi játék után ismét Budapesten szerepel Kiss Mari.


Marianna Salzmann darabjai az osztrák és német színpadokon népszerűek, az írónő 2012-ben megkapta a fiatal drámaíróknak járó Kleist-díjat. A darabot Varsányi Mari fordította, a látványtervező Galántai Zita, a produkció zeneszerzője Gazda Bence. Az előadást a Thália Színház Új Stúdiójában szeptember 29-én, október 7-én és 26-án is láthatja a közönség.

 

Forrás: MTI, Gólem Színház

 

süti beállítások módosítása