Petícióval tiltakozik több száz művész a jogdíjak ügyében

Több száz művész kéri arra egy pénteken közzétett petícióban az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg október 7-én a magánmásolási jogdíjak 25 százalékának átirányítását a közös jogkezelőktől a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA).


A nyílt levél szerint a törvénymódosítást mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, néhány nappal a zárószavazás előtt nyújtotta be Cser-Palkovics András (Fidesz).


A petíció megfogalmazói hangsúlyozzák: a művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmeket jelenleg a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint. Ezeknek a jövedelmeknek negyedét azonban a módosító javaslat az NKA-ba terelné át, amelynek szakkollégiumai saját hatáskörükben osztanák el az összeget.

 

peticio


"A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk" - fogalmaz a petíció.


muveszpeticio.blog.hu honlapon elérhető nyílt levelet mások mellett Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gryllus Dániel, Kiss Tibor, Koncz Zsuzsa, Lovasi András, Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Szalóki Ági, Sztevanovity Zorán, Tövisházi Ambrus és Zsédenyi Adrienn zenészek, Balla Zsófia és Nádasdy Ádám költő, Bálint András, Dunai Tamás, Jordán Tamás Kulka János színművész, Janisch Attila és Szomjas György filmrendező, Wahorn András festő, Radnóti Sándor esztéta, Bándi János operaénekes, Gyöngyösi Levente, Jeney Zoltán és Sebő Ferenc zeneszerző, Kovács János karmester és Jandó Jenő zongoraművész írták alá.

 

Az ellenzett törvénymódosítási javaslat itt tölthető le.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása