"Szeretnénk a legjobb ötben lenni" - Rázga Miklós a pécsi színház támogatásáról

Egy év alatt százmillió forinttal nőtt a "nemzetivé" minősített pécsi teátrum központi támogatása, mégis kevesebb pénzből gazdálkodik a PNSZ, mint 2010 előtt. Erről kérdezte Rázga Miklós igazgatót az Új Dunántúli Napló. Lapszemle.

"Régen naptári év szerint adták a támogatást, az önkormányzati segítség arányában, az új módi az, hogy új szempontok szerint évadonként értékelnek. Az előadásszámunk és különösen a látogatottságunk nőtt meg döbbenetes mértékben - 64 ezerről 120 ezerre emelkedett a fizető nézők száma -, ennek köszönhető a tavalyi százmilliós központi keretemelés, s most újabb 40 milliós növekedésre van kilátás. Összességében azonban még mindig 64 millióval kevesebb pénzből gazdálkodunk, mint három évvel ezelőtt. Másrészt látni kell, hogy a korábbi trendek miatt nálunk sokkal több segítséget kap három fővárosi teátrum, valamint az összes többi kiemelt vidéki színház" - fogalmazott az igazgató.

 

Rázga Miklós

 

Rázga Miklós elmondta, hogy a támogatásnövekedésből befolyó pénzt elsősorban a minősítéssel játó költséges többletfeladatokra, valamint a társulat bővítésére költötték: idén négy színművészetis egyetemistát szerződtettek.

 

"Az opera kapja a legmagasabb szorzót, a prózai darabokat pedig jobban finanszírozzák, mint a könnyed, zenés játékokat. Hogy miért van mégis több zenés előadás? Mert napjainkban egy operett vagy egy musical sokkal nagyobb szériát él meg, másrészt a paletta zenés gyerekelőadásokkal is kibővült" - magyarázta az igazgató.

"Szeretnénk a legjobb ötben lenni a támogatottsági listán. De azért beszámolhatok egy szép részsikerről: A dzsungel könyve előadásunk hatodik volt a múlt évadban az országos látogatottsági versenyben." - mesélte az igazgató.

 

Forrás: Új Dunántúli Napló

süti beállítások módosítása