Strauss 150 - Az Elektrával megkezdődtek a megemlékezések

Az Elektra lipcsei előadásával megkezdődtek Németországban a Richard Straussra emlékező koncertek és előadások a zeneszerző és karmester születésének 150. évfordulója alkalmából. A rendezvények egész évben zajlanak majd.

A Wagner- és a Verdi-bicentenárium végeztével a német zeneszerző munkássága előtt tiszteleg nemcsak Németország, hanem a világ valamennyi nagy operaháza, hangversenyterme és komolyzenei fesztiválja. A lipcsei opera az Elektra mellett A rózsalovag és Az árnyék nélküli asszony című művet is játssza a komponistától.

 

thielemann

Christian Thielemann 


Richard Strauss 1864. június 11-én született Münchenben, alkotott a bajor fővárosban, Weimarban, Berlinben és Bécsben. Az Elektra, amelyhez az osztrák Hugo von Hofmannsthal írt librettót, 1909 januárjában mutatkozott be Drezdában, ahol idén szintén számos darabot játszanak a zeneszerzőtől. Az Elektra január 19-én csendül fel Christian Thielemann karnagy vezényletével, valamint két amerikai világsztár énekes, Renée Fleming és Thomas Hampson közreműködésével.


Richard Strausst
elsősorban a 20. századi operairodalomhoz való hozzájárulásáért szokás méltatni: ma Puccini után a korszak legtöbbet játszott operaszerzőjének számít.


A művész 1949-ben halt meg Garmisch-Partenkirchenben. Élete utolsó szakasza, a náci rezsimmel való kapcsolata a mai napig vita tárgyát képezi életrajzíróinak, valamint rajongóinak körében.

 

 

süti beállítások módosítása