A Bárka Színház megkapta az ÁSZ jelentéstervezetét

A Bárka Színház megkapta észrevételezésre a teátrumról szóló állami számvevőszéki jelentéstervezetet, amely a színház 2008 és 2012 közötti működését értékeli, így nem érinti a teátrum jelenlegi gazdasági helyzetét és az átadás-átvétel folyamatát.


A Bárka Színház sajtóreferense az MTI megkeresésére hétfőn elmondta: a jelentéstervezetet az elmúlt hét végén kapták meg 15 napos észrevételezésre és egyelőre nem nyilatkoznak az abban foglaltakról. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hírportálján azt közölte, hogy - az észrevételezésre a jelenlegi tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzatnak is megküldött jelentést - az esetleges észrevételek értékelését követően nyilvánosságra hozzák.


Annak kapcsán, hogy az önkormányzat és a színházat átvevő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) részben az ÁSZ-vizsgálattal magyarázta a színház átadás-átvételének csúszását, az ÁSZ rámutatott: a Bárka esetében az ellenőrzés a színház 2008 és 2012 közötti működését értékeli, a jelenleg fennálló gazdasági helyzetre tehát az ÁSZ-nak nincs rálátása.


Az Állami Számvevőszék ellenőrzése "az átadás-átvétel folyamatát vagy a dolgozók helyzetének rendezését éppúgy nem érinti, ahogyan az intézmény napi működését sem befolyásolja a számvevők munkája" - közölte a számvevőszék.

 

barka szinhaz

Fotó: mno.hu

 

Mint írták, az Állami Számvevőszék többségi önkormányzati tulajdonban lévő, gazdasági társaságként működő színházakat ellenőriz. Ennek keretében eddig hat, a Fővárosi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő teátrum ellenőrzése zárult le, ezeket a jelentéseket az ÁSZ már nyilvánosságra hozta. Emellett további 11 színház ellenőrzése van folyamatban, amelyek között szerepel a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Bárka Józsefvárosi Színházi- és Nonprofit Kft. ellenőrzése is.


A Bárka Színház - amelynek állami tulajdonba való átadása jelenleg is zajlik - február 3-án közölte, hogy bizonytalan jogi és gazdasági helyzetére való tekintettel több előadását nem játssza február 22-ig. A színház a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fenntartásába kerül, és a KIM 2014-es költségvetésében szerepel is a Bárka Színház, de amíg nem zárul le az átadás-átvétel, addig ez a költségvetési keret nem nyitható meg.


A társulat az átadás-átvétel elhúzódásának okát keresve az elmúlt héten szerdán tette közzé nyílt levelét, amelyben elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívta fel a figyelmet, és jelezte, hogy várja a helyzet megoldását.


A nyílt levélre reagálva a KIM azt írta, hogy az átadás-átvételt lassítja az utóbbi időszakban a színház működésével kapcsolatban felmerült felelőtlen gazdálkodás gyanúja, amelyben "egyes értesülések szerint a színház igazgatójának és gazdasági vezetőjének felelőssége is felmerül". A KIM "éppen ezért nagyon várja az Állami Számvevőszék készülő jelentését, hogy tiszta képet kaphasson a színház működéséről".


A Józsefvárosi Önkormányzat is reagált a nyílt levélre, közleményében azt írta: a Bárka Színház átadása során feltárt szabálytalanságok, a felelőtlen gazdálkodás gyanúja és az Állami Számvevőszék jelenleg is tartó vizsgálata nehezíti a teátrum átadás-átvételét, pénzügyei és dolgozói helyzetének rendezését.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása