Együtt tartják a Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat Pécsen

Együtt rendezik meg idén a Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat Pécsett; az eseményre május 1-3. között kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az örökségkezelő és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) összefogásával a két intézmény nyitottságát hangsúlyozó és minden korosztály számára színvonalas kikapcsolódást ígérő fesztiválon 23 helyszínen 110 programon félezer fellépő várja az érdeklődőket. "A három nap alatt csak koncertből 38-at, családi és gyermekprogramból 41-et, közösségi rendezvényből pedig 36-ot szervezünk" - tette hozzá.

 

Bódis József, a PTE rektora arról szólt, hogy a közös szervezőmunka megmutatja a Zsolnay-negyed fontosságát a város számára, valamint azt is, hogy a felsőoktatási intézmény és annak polgárai kiemelt szerepet töltenek be Pécs életében. Az orvosprofesszor úgy vélte: a fesztivál a két intézmény nagy találkozása, a rendezvényeikkel pedig gazdagodni fog a közönség.

 

 

Zsolnay Negyed Mauzoleum

 

 

 

Kozma Gábor, a ZSÖK programszervezője az események közül kiemelte a használt kerékpáralkatrészekből készített Bringafirka című katalán játékot, az osztrák Manu Delago, a holland, belga, amerikai és perui zenészekből álló Balcony Players, Háy János és Beck Zoltán előadását, Tompos Kátya lemezbemutató koncertjét, az Amadinda együttes fellépését Presser Gábor és Karácsony János vendégszereplésével. "A Random Trip előadói között lesz Zságer Balázs, Colombo, Király Viktor, Judie Jay, Sena, Saiid, Barabás Lőrinc, Sárik Péter" - jegyezte meg.


A programszervező a színházi előadások közül a közönség figyelmébe ajánlotta a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulattól Philippe Blasband Rabinovich-album című darabjának különleges feldolgozását, a közösségi művészeti akciók közül a képzőművészek alkotásának folyamatába bepillantást engedő Páratlan festők - festő párok, továbbá a 20. századi kerékpárok jelmezes használatát biztosító Vasparipa-galopp elnevezésű eseményt.


Kozma Gábor szólt arról, hogy a fesztivál rendezvényei reggeltől 19 óráig ingyenesek, az esti programokra belépőt kell váltani, melyek ára 500 és 3 ezer forint között lesz.
Rinfel János, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta: a felsőoktatási intézmény szeretné, ha az egyetem tehetséges diákjait, az ő munkájukat, tudásukat a nagyközönség is megismerhetné. Kitért rá, hogy a hallgatók oroszlánrészt vállalnak a szervezésben, a fesztivál helyszíneinek díszítésében, többen pedig előadóművészként mutatkoznak be a Zsolnay-negyedben.


Márta István az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a fesztivál költségvetése mintegy 20 millió forint, mely városi, egyetemi hozzájárulásból, szponzori és pályázati támogatásból, valamint a jegybevételekből áll össze. Hozzáfűzte: a Zsolnay Fesztiválnak tavaly 10 ezer látogatója volt, idén több érdeklődőre számítanak.

 

Forrás: MTI 

 

süti beállítások módosítása