Szakmai programokkal is vár a Madách Színházi Találkozó

Számos szakmai programmal, filmvetítéssel, kiállítással és mesterkurzussal is várja a színházi szakma képviselőit és az érdeklődőket a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelyet a Tavaszi Fesztivál keretében rendeznek a Nemzeti Színházban.

A szerdán megkezdődött és április 7-ig tartó fesztiválon 19 előadás látható - Magyarországgal együtt - 13 országból. A Nemzeti Színházban két - az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közreműködésével megrendezett - kiállítás is nyílt, az egyik a találkozó névadója, Madách Imre életét, a másik pedig az orosz-magyar színházi kapcsolatok elmúlt száz évét mutatja be.


Minden délelőtt az előző nap látott előadások közönségtalálkozójára várják az érdeklődőket. Csütörtök délután Emlékezet és felejtés - A színház hivatása a kortárs kultúrában címmel, pénteken és szombaton délután Identitás – szakralitás – teatralitás címmel rendeznek szakmai beszélgetést neves hazai és külföldi alkotók részvételével. Az utóbbi programon belül pénteken 13 órától vetítik Eugenio Barba The Gospel According to Oxyrhincus című előadásának filmváltozatát.

 

1d mitem eoszfoto 8640

Fotó: nemzetiszinhaz.hu (eoszfoto)

 

Április 1-jén, kedden délután Claude Régy francia rendező és Jon Fosse norvég drámaíró beszélgetésére várják az érdeklődőket, a moderátor Jean-Pierre Thibaudat. Április 2-án A tegnap és a ma Piccolo Teatrója címmel olasz dokumentumfilmet vetítenek a színházat alapító Giorgio Strehlerről és Luca Ronconi rendezőről, 3-án A román színjátszás a világszínházban címmel tartanak beszélgetést Matei Visniec drámaíró, Helmut Stürmer látványtervező, Alexandru Dabija rendező és Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója részvételével.

 

Április 4-én rendezik meg a Mesterek és tanítványok napját. Délelőtt Igor Jacko, az Anatolij Vasziljev által alapított Drámaművészeti Iskola Színház vezető színésze, rendezője műhelybemutatójára várják az érdeklődőket. Délután pedig maga az alapító, Anatolij Vasziljev, az orosz színház iskolateremtő személyisége a vendég. Levetítik a rendező egyik előadását és portréfilmet is láthat róla a közönség. Törőcsik Mari Moszkvában címmel látható lesz Maár Gyula filmje, A színész mint közvetítő - újítás és hagyomány a színészképzésben címmel pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak Anatolij Vasziljev, Igor Jacko, Andrej Mogucsij rendező és Király Nina, a teátrum nemzetközi kapcsolatokért felelős kurátora részvételével.


A fesztivál ideje alatt, március 31-től április 7-ig mesterkurzust tartanak színészeknek a MASZK Országos Színészegyesület és a Nemzeti Színház szervezésében. A Színpadi cselekvés – a mozgás három típusa címmel Igor Jacko tart tréninget.

 

1d MITEM eoszfoto-8671

Király Nina, a színházi találkozó kurátora, Vidnyánszky Attila és Valerij Fokin emelik poharukat

a szerdai megnyitó után (fotó: nemzetiszinhaz.hu) 

 

A Nemzetiben rendez a tervek szerint Valerij Fokin

 

Valerij Fokin, a Mejerhold Színházi és Kulturális Központ alapítója és az 1756 óta működő Alekszandrinszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb és legjelentősebb színházának művészeti vezetője a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) érkezett Budapestre.


Az alkotó az MTI-nek elmondta, egy Gogol-darabot rendezne Budapesten. A szentpétervári Alekszandrinszkij Színház (hivatalos nevén Puskin Állami Akadémiai Drámai Színház) művészeti vezetőjét Vidnyánszky Attila főigazgató hívta meg rendezni a Nemzeti Színházba, Valerij Fokin pedig - bár nagyon elfoglalt - igent mondott a felkérésre, csak az időpontot nem egyeztették még.


Valerij Fokin fontosnak tartja a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretein belül megrendezett MITEM létrejöttét és a kulturális kapcsolatok jelentőségéről szólt. Kiemelte: az a legfontosabb, hogy a két nemzeti színház között szoros kapcsolat épüljön ki. Az orosz rendező elmondta: többször is járt már Magyarországon, a Pécsi Nemzeti Színházban rendezett, emellett többször vendégszerepelt a zsámbéki fesztiválon. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen magyar előadásokat látott a közelmúltban, elmondta: Vidnyánszky Attila előadásai mellett a Katona József Színház társulatát, Ascher Tamás rendezését tekintette meg.


Valerij Fokin és Vidnyánszky Attila is arról beszélt, hogy a két nemzeti színház kapcsolatának mindenképpen lesz folytatása. Fokin tájékoztatása szerint októberben várják a budapesti Nemzeti Színházat, amely a tervek szerint két előadással érkezik Szentpétervárra: az egyik a Johanna a máglyán, a másik a Mesés férfiak szárnyakkal című produkció.


A szentpétervári társulat a Zéró liturgia című előadásával a találkozó első napján szerepelt a MITEM programján, emellett szakmai beszélgetésen is részt vesz az orosz színházi alkotó.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása