4 napon át vendégeskedik Sepsiszentgyörgyön a Tompa Miklós Társulat

Szerdától szombatig tart a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjáték-sorozata a Tamási Áron Színházban.

 

14-én (szerdán) 10 és 18 órától, 15-én (csütörtökön) 12 és 19 órától Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátékát láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség a Nagyteremben, 16-án (pénteken) 19 órától, 17-én (szombaton) pedig 17 és 20 órától Székely Csaba Bányavakság című drámáját láthatják a érdeklődők az Új Stúdióban.

 

Mindkét előadás rendezője sepsiszentgyörgyi származású: az előbbit Keresztes Attila, az utóbbit Sebestyén Aba állította színpadra.

 

banyavaksag

Bányavakság (fotó: Rab Zoltán)

 

Az előadásokról:

 

 

A Túl a Maszat-hegyen című, 6-99 év közötti korosztálynak ajánlott zenés kalandjáték a kosz és tisztaság örök harcáról szól. Egy álmatlan estén a szél különös levelet sodor Andris szobájába, amely izgalmas kalandra hívja a kisfiút. Maszat Janka, a távoli Maszat-hegyen élő kislány kéri a segítségét, ugyanis veszély fenyegeti a Maszat-hegyet. Egyik oldalán Paca cár vezényletével terjed, nyúlik és borít be mindent a ragadós kosz, a másik oldalon, Szeplőtelen Szilvia birodalmában viszont egy folt sem találtatik – sikálnak, súrolnak, fürdenek. Ősi jóslat szerint a kosz és a tisztaság öröktől fogva tartó harcának csupán Maszat Janka tud véget vetni. A győzelem azé lesz, aki hamarabb kézre keríti és a maga oldalára állítja a királylányt. Janka erről mit sem tud, és csak reménykedhetünk abban, hogy a tisztességesen, maszatosan nevelt hétéves kislány a helyes döntést hozza meg. Ehhez azonban szüksége van Andris segítségére...

 

A Bányavakság a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciója, többek között a korrupcióról és a nacionalizmusról szól, két olyan problémáról, ami Székelyföldön markánsan jelen van, de nem illik erről beszélni. A hatalomért folyó küzdelemben sokan a tisztességtelen eszközök bevetésétől sem riadnak vissza, legyen bármily csekély is az a hatalom, és bármily komolyak a következmények. A polgármester-választás előtt álló hegyvidéki település első embere foggal-körömmel ragaszkodik féltve őrzött pozíciójához, és rendőrt hív a városból, hogy leleplezze vetélytársa törvénytelen ügyeit. A helyszín a Bányavirágból ismert névtelen település, ahol a reménytelenség és magány fojtogatóbb, mint valaha, talán ezért tűnik egyetlen lehetséges megoldásnak a hatalom megszerzése. Csakhogy a hatalomért folyó harc mindig áldozatokkal jár, gyakran igen súlyos áldozatokkal.

 

Az előadások a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat részeként kerülnek bemutatásra A játék éve keretében, a Tamási Áron Színház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala közös szervezésében.

 

Forrás: Tamási Áron Színház

 

 

süti beállítások módosítása