400 program vár az idei VIDOR Fesztiválon

Negyvennégy helyszínen mintegy négyszáz program, többek közt világzenei koncertek, filmvetítések és színházi előadások várják a közönséget az augusztus 29. és szeptember 6. között megrendezendő VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjén Nyíregyházán.

A szervezők ajánlója:

 

Immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre Nyíregyházán a VIDOR Fesztivál, amely mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett: 9 nap alatt 44 helyszínen mintegy 400 program zajlik majd, az idén várhatóan közel 120 ezer néző előtt.

 

A Fesztiválon igen rangos színházi versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, az öttagú zsűri Makk Károly vezetésével kilenc díjat ítél oda a legérdemesebbeknek.

 

vidor

Fotó: nyiregyhaza.hu

 

A város főtere a Fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként több ezren nevethetik végig a legújabb magyar vígjátékokat. A Fesztiválon gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket.

 

Idén hét kiállítást tekinthetnek meg a fesztiválozók: az Antal-Lusztig Gyűjtemény Dobozkiállítása mellett láthatják a „Díva, Színész, Nő” (Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100) elnevezésű tárlatot is, amely a XX. századi magyar színházművészet három emblematikus alakjának állít emléket.

 

Az ország több nagyvárosa után Nyíregyházán is találkozhat a közönség Tibet kincseivel, a tárlat és az ahhoz kapcsolódó foglalkozások révén megismerve a buddhizmus tanításait és gyönyörű képzőművészeti alkotásait. A Hal(l)hatatlan kiállítás a hallássérült művészek munkáit mutatja be, míg a Színház az egész világ elnevezésű tárlat Karádi Zsolt és Karádi Nóra színházi fotóin keresztül idézi fel a színház elmúlt évadait. Kiállítással emlékeznek a 125 éve született Diener-Dénes Rudolf festőművészre, illetve bemutató kiállítás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők Nyíregyháza Város által támogatott művészek munkájával.

 

A VIDOR egyben Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja is, ahol olyan külföldi világsztárokkal is találkozhat a közönség, mint a kolumbiai-argentin Che Sudaka, a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, valamint a portugál Toques do Caramulo.

 

A programok 90 %-a teljesen ingyenes.

 

Forrás: VIDOR Fesztivál

 

süti beállítások módosítása