Milyen programmal vár a 3. Színházak Éjszakája?

Szeptember 20-án rendezik meg a harmadik Színházak Éjszakáját. Cikkünkből kiderül, mi lesz az idei program.

 

Az idei Színházak Éjszakájának részletes programja itt található.

 

 

szinhazakejszakaja

 

 

Már 27 színház fogad éjjeli látogatót 

 

Tavaly 13, idén azonban már 27 színház - az Átrium Film-Színház, a Bárka Színház,a  Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, az Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Stúdió K Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpada, a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó, a Újszínház, a Vígszínház- várja szeptember 20-án a Színházak Éjszakája látogatóit. A rendezvény 60 helyszínen 180 programot kínál.

 

  

Komáromi György projektvezető szerint nemcsak egy, hanem akár öt, nyolc, tizennégy, húsz vagy mind a huszonhét színház műsorába belepillanthatunk egy nap leforgása alatt. Ráadásul a SzínházPONT, azaz Budapest legújabb színházi közösségi tere, amely a Ferenciek terénél, a Budapest Galéria épületében létesült, nemcsak az esemény napján, hanem három héttel az Éjszaka előtt várja látogatóit különleges színházi programokkal. A SzínházPONT műsorát a Színházak Éjszakájára váltott karszalaggal érhetik el szeptember 2. és 20. között az érdeklődők.


"Színházaink nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Nehezebb és színtelenebb lenne az élet, ránk telepedne hétköznapjaink állandó és szürke, sokszor közönséges színháza. A fővárosban lévő teátrumok nemcsak ezen a különleges estén, hanem az év minden napján kiérdemlik a közönség háláját kifejező tapsot. A színész és a színház ugyanis valóban mozgásban tart, képes hatni a kultúrára és a közéletre egyaránt. A színészek tudják: Prospero pálcája valójában soha nem tört el, a színház és a játék él. Budapest sokszínű kulturális, művészeti életében ez éltető erőt is jelent" - ezekkel a szavakkal kíván jó szórakozást a Színházak Éjszakájához Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az esemény támogatója.

 

A szervezők közleménye, amelyről a Fidelio különszáma is tájékoztat:

virtualis

 

 

Színházak Éjszakája kérdések és válaszok

 

Milyen karszalagot vásároljak? Hol vásárolhatok karszalagot és meddig? 


A programban részt vevő színházak szervezési osztályán és jegypénztárában tud vásárolni készpénzért, illetve az online 
felületeken: a www.szinhazakejszakaja.hu és a jegy.hu oldalakon.
A karszalagok a következő áron kaphatók:
• felnőtt karszalag: 2500 Ft
• diák karszalag: 1500 Ft (diákigazolvánnyal váltható)
• gyerek karszalag: 150 Ft (6 éves korig)

  

Hogy zajlik a regisztráció?


A megvásárolt jegyet (vagy e-ticketet a jegy.hu oldalán) a SzínházPONT-ban vagy a résztvevő színházak egyikében
tudja átváltani karszalagra. Már a jegyen lévő számmal (illetve később a karszalagszámmal) tud regisztrálni a fix nézőszámhoz kötött előadások/programok nézőszámának feléig (tehát egy száz fős nézőtéren ötven helyre lehet előzetesen bejelentkezni,
és a maradék ötven székre tudnak leülni érkezési sorrendben a nézők). A regisztrációkat idén szeptember 5. és 15. között fogadják a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon.


Lehetnek-e a nézők annyian, hogy nem jutnak be sehová sem?


Az eseményen rengeteg olyan program van, ami nem korlátozott befogadó képességű, szabadon látogatható, így
nem fordulhat elő, hogy egyetlen helyszínre sem fér be az, aki karszalagot vásárolt.  A programok telítettségéről és a szabad helyekről a Színházak  Éjszakája honlapján (www.szinhazakejszaja.hu) folyamatosan tájékozódhat az esemény napján.

 

fidelio

 A Fidelio különszámában fellelhető az összes program!

 

Milyen programokkal várnak?

 

Az Átriumban többek között kulisszajárás, Vauhaus, kutyaterápia, Proton felolvasószínház, sminktanácsadás vár, karaokezhatunk Csobot Adéllal, illetve licitálhatunk színészek relikviáira Gergye Krisztián vezetésével.

 

A Bárka Színházban Meseladik, továbbá mosolyfestők fogadnak, mesél Seress Zoltán, gyermekekkel játszik Száraz Dénes, gyilkosost tart Szabó Erika, lesz Odüsszeusz-játék, szinkronverseny és Szabadítsd ki Mucsit! játék.

 

A Bethlen Téri Színházban Bábmiből lehet bábmi, lesz stand-up klub, flamenco tanulás, tárgyjáték, duókoncert.

 

A Budapest Bábszínházban Szerelmes párok, szerelmes bábok címmel nyílik kiállítás, Báb-bolondozással és Báb-barangolással fogadják a kisebbeket, titkokat, csodákat, maskarákat, csillagképeket és fabulákat, mesélő díszleteket ígérnek.

 

Az Operettszínházban Musicalmesék, kulisszajárás és Marica grófnő vár, a színészek pedig közös főzésre invitálnak.

 

A Centrál Színházban Beatlest hallgathatunk, de interaktív improvizációra, Hét Boszorka minikoncertre, beszédtechnika órára, fejben főzésre is sor kerül.

 

A Dumaszínházban Jó ebédhez szól a slam, idegencezetést, Duma swinget, Duma imprót tartanak komédiások és írók, köztük  Andrássy Máté, Bánki Gergely, Gergely Kata, Janklovics Péter, Mogács Dániel, Háy János, Karafiáth Orsolya, Nényei Pál, Orosz Dénes.

 

A Játékszínben Horváth Lili mesél, Zsurzs Kati illetve Csonka András önálló műsort ad, örökzöld slágereket énekel Lévay Viktória és Szőlőskei Tímea, Hajdu Steve megtanítja, ogyan kell súgni, de találkozhatunk Gálvölgyi Jánossal, Hernádi Judittal, Benedek Miklóssal vagy részt vehetünk a „Legyen a feleségem!" nyílt próbáján.

 

A Jurányi Inkubátorházban lesz garázsvásár, bográcsozás és piknik, gyerekfoglalkozás és arcfestés, minden órában rendhagyó körbevezetés a Házban független színházi társulatokkal. Fellép aDuda Éva Társulat, a Közép-Európai Ír Tánc Akadémia, a Zéró Balett, nyílt mozgásórák és táncbemutatók, zenés és színházi meglepetések, színházi jammelés szórakoztatják a közönséget. Itt rendezik meg éjféltől hajnali 3-ig a Színházak Éjszakája hivatalos záró afterparty-ját.

 

A Karinthy Színházban plakát-, fotó-, jelmez- és kellékkiállítás, gyermek rajzverseny, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjainak zenés összeállítása, Mini Ki mit tud, Karinthy-művekből összeállított irodalmi vetélkedő vár, de éjszakai kabarét is kínálnak, továbbá  Karinthy Márton mutatja be a színház eddigi életét és jövőbeni terveit. 

 

A Katona József Színházban A két Korea újraegyesítésének nyílt próbáján vehetünk részt, A népi-urbánus vita címmel verses kalandozásra hív Kiss Eszter, ugyanezen témában pedig Veiszer Alinda beszélget vendégeivel. Meghallgathatjuk a Katona Népdalkört Novák Eszter rendezésében, és táncházban is találkozhatunk George Clooney-val.

 

A Kolibri Színházban sor kerül a 350. Kukacmatyira Bán János előadásában, illetve az Emil és a detektívek happening-változatára. Kézműves foglalkozást, színészbújócskát, színházi vetélkedőt, retro-diavetítést, tapsrend próba-súgó-verseny-kellékezés-gyorsöltözést  tartanak, és a Kampókemp című előadás után vitaszínházat szerveznek az előadás vállalkozó kedvű nézőivel.

 

A Magyar Színházban megleshetjük, hogyan épül fel egy színpad és a Harmadik figyelmeztetés színészzenekar koncertezik.

 

A MU Színházban a Káva családi színháza, a MU Színház közösségi színházi előadása vár, lesz drámaóra felnőtteknek, illetve közösségi kerti party, színházbejárás, Színház Olimpia.

 

A Nemzeti Színházban a SZENTIVÁNÉJI ÁLOM első nyilvános előadására válthatunk jegyet, és hajókirándulásra indulhatunk az előadás művészeivel.

 

Exkluzív éjszakai látogatást tart az Operaház. Az érdeklődők a kulisszajárás után Menotti: a telefon c. operáját vagy Donizetti: A csengő c. operáját tekinthetik meg.

 

ejszakaja

 

Az Örkényben gyerekprogramot tart Pogány Judit, színszek verselnek, Hacsek és Sajó is megjelenik, a kulisszák mögé kalauzolnak, képzelettornán vehetünk részt, megismerkedhetünk a színház ifjúsági programjával, az IRAM-mal, majd aligHANEM koncert és Örkény István egypercessi várnak.

 

A Pinceszínházban orosz meséket tolmácsolnak színészek, Három nővér paródia, színészrelikviák árverése, a Guppi c. darab nyilvános összpróbája, Unplugged koncert fogad, no meg színészmixerek a büfében.

 

A Radnóti Színházban is lesz gyerekprogram zenével, rajzzal, színpadi játékkal, továbbá Apollónképző, MiniMarathon, Vers à la carte, Túlélési útmutató hosszú és szünet nélküli előadásokhoz, Anonym borlovagok klubja, és hajdani Radnótis slágerek felidézése sem maradhat el. Kiszolgál és kedveskedik különböző időpontokban: Martin Márta, Andrusko Marcella, Martinovics Dorina.

 

A Rózsavölgyi Szalonban szabad, terápiás beszélgetést tart Jordán Tamás, Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője arra válaszol, Mit ér a művészeti menedzser, ha nő, bemutatkoznak színházi barátnők, azaz Csomós Mari, Margitai Ági, Molnár Piroska, és Pogány Judit. Találkozhatunk még Spiró Györggyel, Danis Lídiával,  Grecsó Krisztiánnal, interaktív játékot vezet Őze Áron vezetésével.

 

A Stúdió K-ban báb-sajtótájékoztató, Semmitmondás Egyeteme, lözös pályázatírás-workshop, fogyókellék-büfé, forró székek, szakszerű tárlatvezetés, 20 perces koncert, rapidrandik fogadnak.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen betekinthetünk az egyetemi színészképzésbe, a negyed- és ötöd éves színművészosztály előadásaiba Rába Roland, Zsótér Sándor rendezésében.

 

A Szkéné Színházban kifőzik A nagy füzet kellékeit, kreatív plakát és molinó újrahasznosítást tartanak gyerkeknek és felnőtteknek. Színházból válik képző- és iparművészet, plakátból kollázs, molinóból táska. A foglalkozásokat Kormos Mercedes képzőművész-múzeumpedagógus valamint a Medence Csoport vezeti, színészek közreműködésével. SzkéNépmeséket mesél gyerekenek Csákányi Eszter, Enyedi Éva, Földeáki Nóra és Simkó Katalin, Slim fit tárlatvezetést tart Scherer Péter a Műegyetem rejtett zugaiban, jógázhatunk Blaskó Borival, és többek között részt vehetünk Fodor Tamás rendhagyó irodalom óráján. 

 

A Thália Színházban A Hőstenor nyílt próbáját látogathatjuk meg, Női vonal - avagy a színésznő civilben címmel kötetlen stúdióbeszélgetésre készül Molnár Piroska, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária, Tóth Eszter és Bánovits Vivianne, és premier előtt látható a Kötélen a Niagara felett című produkció.

 

A Trafóban Vincent de Rooij (NL) színész, tárgy-és videóművész és Csilla Lakatos (HU) táncos BOOT – AUW!TO – FLY című előadására kerül sor. A művészek a Trafó leszállópályává alakított parkolójába és mini filmstúdióiba három akcióval érkeznek az ősszel rendezendő budapesti holland fesztivál keretein belül. Valódi filmes díszletek között, élőben instruált jelenetek és képvágások közepette, valós időben tapasztalhatjuk meg és leshetjük el a mozivászonra vetülő, élő zenével kísért kameramunka és forgatás titkait.

 

Az Újszínházban interaktív, kulisszatitkokat sem nélkülöző „szinkronizálásra", kulisszajárásra várnak, és a színház zenekara is fellép a HUNGARO Együttes és az Alex Fox Band

kíséretében, míg a Bubik István Stúdiószínpadon Pozsgai Zsolt Meztelen éj… Mozart című darabjának premierjét tartják.

 

A Vígszínházban Ha majd egyszer mindenki visszajön... - dalok az első világháború idejéből címmel rendez előadást Eszenyi Enikő. A 20. század elejének katonadalain és korabeli dokumentumokon, újsághíreken, naplókon, leveleken keresztül idéződnek fel az első világháború fontosabb pillanatai, és fájdalmas egyéni sorsok, tragikus szerelmek történetei. Pesten születtem címmel Kern András koncertezik, Művészbejáró címmel pedig a találkozás lehetőségét kínálják a nézőknek: kollégák történetein, személyes élményein, tréfás vagy éppen megindító vígszínházi emlékein keresztül betekintést nyerhetünk a színház működésébe, múltjába és jelenébe.

 

  

Részletek a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon!

 

süti beállítások módosítása