Megkezdődött az új tanév a Színművészeti Egyetemen

Az elsős hallgatók eskütétele mellett arany- gyémánt- és vasdiplomákat is átadtak a Színház- és Filmművészeti Egyetem keddi évnyitóján.

Szeptember 8-án a Vas utcában is megkezdődött a 2014/2015-ös tanév. Köszöntőt mondott Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester helyettes. Az évnyitó beszédet M. Tóth Géza rektor tartotta.

 

A főpolgármester-helyettes elmondta, nemzeti kultúránk életében meghatározó szereppel bír a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Kiemelte, milyen fontos a város és a szakma számára az magas színvonalú, nemzetközileg is elismert munka, ami az intézményben folyik. Az elsősöknek azt kívánta, legyenek jó magyar mozifilmek és színházak, melyekben részt vehetnek.

 

szfe

 

Az egyetem rektora ezt követően az előző év fontosabb eredményeit, és a 2014-/15-ös tanév elkövetkező eseményeit ismertette. Az őszi évadban az egyetem Ódry színpada először vesz részt a Magyar Dal Napján és a Színházak Éjszakáján, a tudományos munka pedig immár harmadik alkalommal mutatkozik be a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek. Októberben kerül mozikba Reisz Gábor diplomafilmje, és számos színházi és filmes fesztiválszereplésre is utaznak a hallgatók. Az egyetem 2015-ben lesz 150 éves, ezt széles nyilvánosság előtt tervezik megünnepelni.

 

A hagyományokhoz híven a korábban végzett hallgatók az egyetem évnyitó ünnepségén díszoklevelet kaptak. Az 50 éve, 1964-ben végzett színészosztály tagjai közül Béres Ilona, Dobos Ildikó, Halász Judit, Izsóf Vilmos, Somhegyi György, Szegedi Erika, Tordai Teri és Ujlaki László vették át aranydiplomájukat.

 

tordai teri

Tordai Teri

 

Az 1954-ben, 60 éve végzett hallgatók közül Avar István és Kováts Iby színművészek, Kalmár Tibor és Tatár Eszter színházrendezők, Rotter Oszkár, Tomcsányi Éva és Wünsch László táncpedagógusok vehettek át gyémánt diplomát. Mátray Mihály és Tóth János operatőrök szintén gyémánt diplomát kaptak.

 

toth janos

Tóth János

 

Idén 65 éve végzett hallgatók is megtisztelték az egyetemet részvételükkel. Vasdiplomát kaptak az 1949-ben, színész szakon végzett Ambrus Edit és Németh Gabriella, Békés András színházrendező, Banovits Tamás filmrendező valamint Ligeti Mária és Roboz Ágnes táncpedagógusok.


Az arany-, gyémánt- és vasdiplomás művészeket Hegedűs D. Géza köszöntötte, minden idei díszokleveles vendég nevében pedig Halász Judit művésznő intézett kedves hangulatú köszöntő beszédet és útravalót az idei elsősöknek.


Forrás: SZFE

 

 

süti beállítások módosítása