Rokonok - Tatabányai vendégjáték a Tháliában

Móricz Zsigmond Rokonok című művével vendégszerepel Budapesten a tatabányai Jászai Mari Színház; a Hargitai Iván rendezte előadás kedden látható a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Hargitai Iván az MTI-nek elmondta: Móricz, akit természetesen korábban is jó írónak tartott, számára az utóbbi évek nagy felfedezése. Az Erdély-trilógiából Závada Pál átiratában készült Bethlent rendezte pár évvel ezelőtt, ekkor került közelebb a szerzőhöz. "A Rokonok is elképesztő árnyaltságú, pszichológiailag hallatlanul gazdag, moralitásában pedig mély gondolkodású írót mutat" - tette hozzá.


A rendező elmondta: a regényt szerették volna minél inkább megszólaltatni a színpadon. "Maga a regény, amikor újraolvastam, egészen arcpirítónak és vérlázítónak tűnt. Nem is értettem, hogy Móricz korában hogy engedték megjelentetni, mert olyan fájdalmasan szól arról, hogy miként lehetetleníti el a politika azt, hogy valami megmozduljon Magyarországon. Fájdalmas, hogy a magyar ugarnak ez a megváltoztathatatlansága milyen erősen megjelenik a regényben" - fogalmazott.


Arról is beszélt, hogy a regény nemcsak egy politikai pamflet, hanem bonyolult családi-szerelmi történet. A főszereplő Kopjáss István magánélete is megjelenik a műben. "Párhuzamosan fut ez a két történet, és nagyon izgalmas, átélhető mai történetté válik az egész" - mondta Hargitai Iván.

 

rokonok

Fotó: thalia.hu

 

A mű aktualitásáról szólva arról beszélt, hogy ugyanezt a döcögést, lehetetlenséget és átláthatatlanságot látja a mai politikai életben, a rendszerváltás óta. Hozzátette: úgy tűnik, mintha képtelenek lennénk kiverekedni magunkat ebből, és ettől érezni azt, hogy a történet megszólal a színpadon.


Kiemelte: egyetlen mondatot sem írtak bele a Móricz-műbe, és mégis mellbevágó a szöveg. Politikai röpirat-szerű, indulatos monológok hangzanak el a szegénységről, a korrupcióról és a kilábalás lehetetlenségéről, miközben az is megjelenik a darabban, hogy a főhőst hogyan csapja meg a hatalom szele. Hogyan szeretne mindenkinek megfelelni, jólétben élni, közben pedig tisztának maradni, ami úgy tűnik, lehetetlen.


A színpadi változatot Móricz Zsigmond regénye alapján Szakonyi Károly írta. Hargitai Iván elmondta: több adaptáció közül választotta a szövegkönyvet. Az előadás látványvilágáról elmondta: a történet az Alföldön játszódik, a színpadon a magyar ugar - perzselő nap, repedezett föld - jelenik meg körös-körül. Ebben a szinte üres térben jelzés-szerűen helyezték el a bútorokat, falak nincsenek, a szereplők pedig Móricz korának megfelelő jelmezeket viselnek. Az előadást három zenész fellépésével, élőzenével játsszák: magyar népdalok erősítik a történetet.


A rendező elmondta: a színészek közül többekkel már korábban is dolgozott együtt, így hamar megtalálták a közös hangot. A 2013 decemberében bemutatott darabban többek között Crespo Rodrigo, Bakonyi Csilla, Major Melinda, Végh Péter, Mihályfi Balázs, Varga Szilvia és Rancsó Dezső játszik. A díszlet Bátonyi György, a jelmez Kárpáti Enikő munkája.


Hargitai Iván arról is beszélt, hogy egy társulat számára jó, ha egy másik városban megmutathatja gondolatait, véleményét, színészei tehetségét. Ez frappírozóan hat, és az is, hogy egy másik közeg, az itteni nézők máshogy reagálnak. "Miután ez egy élő műfaj, izgalmasan tud egymásra reagálni színész és néző. Ettől izgalmas egy vendégjáték" - mondta a rendező, aki jelenleg Dosztojevszkij A félkegyelmű című művét állítja színpadra Székesfehérváron.


A Rokonok budapesti előadását megelőzően - 18 órától - a tatabányai Kamara Filharmonikus Zenekar ad koncertet a Thália Színház előtt. A 2010-ben alakult zenekar rendszeres közreműködője a megye és a megyeszékhely kulturális rendezvényeinek, valamint a Jászai Mari Színház zenés előadásainak is.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása