A vágy villamosa - kortárs táncelőadás a MU-ban

Október 10-én és 11-én a MU Színházban Tenesse Williams A vágy villamosa című klasszikusának kortárs tánc-feldolgozása lesz látható Kulcsár Noémi koreográfiájában.

Az alkotók ajánlója:

 

Kulcsár Noémi koreográfus, táncművész a hazai kortárs tánc éra egyik jelentős alkotója. Külföldön kezdte pályáját, majd szabadúszóként koreografált a Győri Balett, a Miskolci Balett és a Magyar Állami Operaház számára és táncolt több formációban, köztük a Barta Dóra vezette Badora társulatban.

 

2012-ben létrehozta saját társulatát, a Kulcsár Noémi Tellabor Balett és Vizuáltechikai Műhelyt, amelynek legutóbbi bemutatói a Kert és a Body Building című kortárstánc előadások voltak.

 

a vagy villamosa m

Fotó: Lázár Noémi

 

Most Tennesse Williams már klasszikusnak számító világhírű drámája alapján készített Kulcsár Noémi egy rendhagyó produkciót. Dráma, szöveg nélkül: a kortárstánc adaptáció mellőzi a verbális nyelvet, sokkal inkább az érzetek általi tolmácsolására törekszik. A hét táncos közreműködésével megvalósuló előadás koreográfiájában a szerep és a karakter összhangját keresi.

 

A darabban Blanche szerepében a külföldön is elismert balettművész és táncpedagógus, Lőrinc Katalin tűnik fel, Stanley Kowalsky-t pedig Csere Zoltán alakítja. Rajtuk kívül Lázár Eszter, Grecsó Zoltán,Tóth Brigitta, Bukta Gergő, valamint Schell Martin táncolnak az előadásban.

 

A színes zenei palettát felvonultató, díszleteiben és jelmezeiben minimalista, főként szimbólumokra és szimbolikus eszközhasználatra épülő előadás az elszalasztott, vissza nem térő lehetőségek drámája. Legfőbb kérdésfeltevése az, hogy mi az, ami már nem tehető jóvá, hogyan tudunk úrrá lenni egy olyan helyzeten, amely már visszafordíthatatlan?

 A vágy villamosa m

Fotó: Lázár Noémi

 

A jól ismert történet egy kifinomult, művelt, érzékeny, jó családból származó úrilányról, Blanche Dubois-ról szól, aki egy szál bőrönddel megérkezik szeretett húgához, Stellához, a poros New Orleans-ba. A látogatásból akár egy kellemes családi rendezvény is kerekedhetne, azonban hamar kiderül, hogy Stella lengyel származású férje, a vérbeli macsó Stanley, és a durvaságot nem tűrő Blanche ki nem állhatják egymást, hiszen olyanok ők ketten, mint tűz és víz: Blanche lenézi és megveti Stanley durva stílusát; Blanche modorossága pedig Stanley csípős megjegyzéseinek állandó céltáblájává válik. Mindeközben kettejük közt ott áll a várandós Stella, aki szenvedélyesen szerelmes a férjébe, és nővérét is nagyon szereti.

 

A családi perpatvar végül egészen odáig fajul, hogy Stanley nyomozni kezd sógornője viselt dolgai után. A kutatás nem marad eredmény nélkül: Blanche-ról kiderül, hogy valójában minden szava hazugság, és egyáltalán nem rokonlátogatóba érkezett, hanem egy bűnös élet elől menekült el a Vágy villamosán, a Vágy soha révbe nem érő villamosán.

 

süti beállítások módosítása