17 éves fiatal vitte el a Kaleidoszkóp Versfesztivál fődíját

Egy Szlovéniában élő magyar diák, a 17 éves Pál Péter kapta a 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál versmondás kategóriájának fődíját vasárnap.

A hatnapos seregszemle alatt több mint háromezren látogattak el a soproni helyszínekre. Az érdeklődés középpontjában Ratkó József és a Hetek költői csoportosulás, valamint Radnóti és a holokauszt állt, de mások mellett Szabó Magda, Örkény István, Kosztolányi Dezső és Gerorg Büchner művei is megjelentek a fesztiválon.

 

VersFesztival gyoztes Pal-Peter

 

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti fesztiválja november 11. és 16. között várta az érdeklődőket a hűség városának hat különböző pontján. A Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete igazi kultúrkavalkádot teremtett: számos ősbemutató, egyszer látható előadás, filmpremier, koncertek, versmondás, szerzői estek és kiállítások közül választhatott a néző. Bemutatták a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor parázson című Radnóti hangos könyvét, a Memento című holokauszt duplaalbumot, színpadra került Ratkó József történelmi drámája, a Segítsd a királyt!, sor került a Képtelen történet című film soproni premierére, saját holokauszt hangzó anyagát állította színpadra Huzella Péter, Lázár Zsigmond és Huszár Mihály, fellépett Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, de még a slam poetry előadók is rengeteg fiatalt vonzottak.

 

VersFesztival Nemzeti-Szinhaz Bibor-parazson

 

 

Lutter Imre fesztiváligazgató elmondta: prémium előadásokat és minőséget képviselő művészeket hívtak a VersFesztiválra. Sopronban vendégeskedett a Hetek költőinek három élő alkotója, Buda Ferenc, Ágh István és Serfőző Simon, színpadra lépett Lux Ádám, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Holl Zsuzsa, Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Jávori Ferenc Fegya, Dinnyés József, Ács Tamás, de még a fesztiváligazgató, Lutter Imre előadóművész is.

 

Pataki András színházigazgató és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a díjkiosztó GálaEsten megköszönte a Sopron-környéki nézőknek az aktív érdeklődést, a VersFesztivál szervezőinek pedig a különleges programokat.

 

A zsűriben Pataki András és Kiss László mellett helyet foglalt  Szűcs Katalin Ágnes Jászai-díjas dramaturg, színikritikus, Galkó Balázs színművész, Havas Judit előadóművész, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező és Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész.

 

VersFesztival Buda-Ferenc Galko Balazs Kiss-Laszlo

 

Kaleidoszkóp Díjat kapott Antal Kinga Kincső (versmondás - junior), Pál Péter (versmondás - 14 év felettiek), Stamler Júlia és Vajda Emília Look other way című filmjükért (versfilm), a Soltis Lajos Színház Woyzeck című előadásáért (versszínház) és Éles Gina (verszene).

 

Különdíjat vehetett át Szép Gerő, Szőke József Bence, Mikulecz Mónika, Ujvári Bors Benedek, Kőműves Noémi, a Bonyhádi Általános Iskola moderntánc tanszaka, a Molnár György vezette LKM zenekar és az AkusztikArt együttes.

 

A most megnyílt Túlélőkép irodalmi holokauszt kiállítás a GYIK rendezvényházban, valamint a Ratkó József életéből és munkásságából nyílt tárlat a Széchenyi István Városi Könyvtárban december 6-ig lesz látható.

 

További részletek: a vers.hu oldalon.

 

süti beállítások módosítása