20-án búcsúztatják Nagy András Lászlót

November 20-án a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra a magyaramatőr színjátszás meghatározó alakját.

nagyaal

 

A Magyar Szín-Játékos Szövetség egykori elnöke, 2010 óta alelnöke, színházrendező és újságíró október 25-én hunyt el.

 
Nagy András László a Színművészeti Főiskola után 15 évet töltött hivatásos színházban, rendezett a Nemzetiben, Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán. Újságíró lett később, s a magyar amatőr színházak ügyének nagy hatású támogatója. Több mint húsz éve találta meg helyét a világban: tanított, zsűrizett, szervezett, lobbizott a gyermek-, a diák-, de különösen a felnőtt műkedvelő színjátszókért. Egyik fő motorja a Kárpát-medencében magyarul játszók határokon átnyúló összefogásának. Jó ideje szerkesztette a Játékos folyóiratot.
 

1973-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1971-től vendégrendező volt a debreceni Csokonai Színházban. A diploma megszerzése után a Nemzeti Színházhoz került. 1977-1980 között a Békés Megyei Jókai Színház, 1981-től 1986-ig pedig a frissen megnyílt nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház rendezője volt. Ezután két évadot a debreceni Csokonai Színháznál töltött. 1988 óta szabadfoglalkozású művész. Móricz Zsigmond: Úri muri, Molière:Amphitryon és számos egyéb emlékezetes rendezése mellett 1985. január 12-én mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Ratkó József Segítsd a királyt! című drámáját Nagy András László rendezésében.

 

Hosszú ideig a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, a Magyar Versmondók Egyesületének felügyelő-bizottsági tagja volt. Színházszerető és színházcsináló ezrek és tízezrek őrzik emlékét. Mert mindene volt a színjátszás, a versmondás, és élete utolsó percéig ezért az „ügyért” dolgozott.

 

süti beállítások módosítása