Szabó Máté vezetheti ideiglenesen a miskolci színházat

A nyilvánosság kizárásával hozott döntést a miskolci közgyűlés Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának további sorsáról.

szabom

Szabó Máté

 

 

Ideiglenesen Szabó Máté rendezőt bízták meg a Miskolci Nemzeti Színház vezetésével. Az igazgatói posztra pályázatot írnak ki.

 

Az ülésen dr. Kriza Ákos polgármester a színházban meglévő feszültségekkel indokolta a beavatkozást. Mint mondta, nem látták biztosnak a köbvetkező évadot.

 

 

"A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell" - fogalmazott közleményében Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

 

"Kiss Csaba ügyvezetői munkakör betöltését célzó pályázatának alappillére volt a Művészeti Tanács létrehozása és az azzal való együttműködés. Kiss Csaba 2012-ben nyertes pályázata szerint ez a grémium lett volna hivatott arra, hogy a "színház szellemiségét meghatározó döntéseket kidolgozza és azokat végrehajtsa." A Miskolci Nemzeti Színház művészeti életét meghatározó és irányító Művészeti Tanács mára megszűnt, hiszen tagjai lemondtak. A Színház irányítása, a 2012-ben nyertes pályázathoz képest, teljesen más alapokra helyeződött, ez a helyzet a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata számára vállalhatatlanná vált. A színház művészeti, szakmai tevékenysége nem összehangolt, a társulat részéről az ügyvezető felé olyan súlyos bizalomvesztés következett be, ami a fenntartó önkormányzat azonnali beavatkozását igényelte" - áll a hivatali kommünikében.

 

Az előzményekről:

 

A városvezetők bevallása szerint a javaslat Kiss Csaba felmentésére összefüggésben áll azzal, hogy az évad végén megszűnik a művészeti tanács a színházban, amelynek létrehozása fontos eleme Kiss Csaba igazgatói pályázatának. A művészeti tanácsban a direktorral együtt érkezett rendezők és dramaturgok vettek részt. A

zóta Béres Attila rendező Szombathelyen lett főrendező, Rusznyák Gábor rendező Kecskeméten lesz főrendező. Az Örkény Színházba távozott Ari-Nagy Barbara dramaturg, és már korábban elszerződött Rácz Attila dramaturg és számos színész vált meg a társulattól.

 

A művészeti tanács megszűnéséról Kiss Csaba úgy nyilatkozott az Észak-Magyarországnak. "A művészeti tanácsot a hetvenes-nyolcvanas évek kaposvári színházából vettük kölcsön. Lényege, hogy a színházban működik egy rendezőkből álló tanácsadói kör, akik megnézik egymás készülő előadásait, és megbeszélik, hogyan lehetne jobbá, hatásosabbá tenni az adott produkciót. Számomra az elmúlt két és fél évadban ez volt működésünk legizgalmasabb része, azok az éjszakába nyúló viták, beszélgetések, amikor egymás főpróbáit elemeztük. (...) Több mint negyven előadás született, fesztiválokon jártunk, díjakat nyertünk. És létrejött egy újfajta kapcsolat a közönséggel. Ilyen közös színházirányítási próbálkozás az elmúlt harminc évben nem volt a magyar színházban, mi bebizonyítottuk hogy lehetséges" - számolt be Kiss Csaba.

 

Kiss Csaba a Válasz.hu kérdésére elmondta, ő úgy tudja, hogy belső feszültségre, rossz kedélyállapotokra hivatkozva távolítják el helyéről. Kiss szerint azonban erőteljes belső intrika van a háttérben, melynek sajnos a város vezetése bedőlt.

 

Az igazgató Béres Attila rendezőt látja az ügy mögött.

 

Kiss felelőtlen döntésnek nevezte a közgyűlés határozatát, mellyel szerinte veszélybe sodornak egy 1,2 milliárd forintos költségvetésű teátrumot, mely a régió legnagyobbja, és egyúttal méltánytalannak is érzi az eltávolítását. Mint mondta, egy héttel ezelőtti találkozójukon a szerződtetési időszak végéig március 30-ig kért időt Kriza Ákos polgármestertől, ugyanis akkorra áll össze a teljes évadterv, akkorra derül ki, ki milyen szerepet kap. A feszültség ilyen időszakban mindig normális egy színház életében, ez azonban nem adhat okot az eltávolításra - fogalmazott. 

 

 

"Nem tudjuk értelmezni azt a magyarázatot, hogy a polgármester a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi a következő évadot. Egy színházi évad kellős közepén, a szerződtetési eljárások, s a következő évad bérlethirdetésének lezárta előtt egy ilyen lépés megtétele egyértelműen szakmaiatlan, s veszélyezteti a színház anyagilag és művészileg biztonságos működését" – írta közleményében a Magyar Színházi Társaság.

  

 

Forrás: Boon.hu, Válasz.hu, Észak Magyarország, Színház.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása