A Színházi Kritikusok Céhe kilép a Magyar Színházi Társaságból

A Színházi Kritikusok Céhe közleményben tudatta: kilép a szervezetből, mivel az nem állt ki Csáki Judit, a kritikuscéh POSZT-delegáltja mellett.

 

Röviden az előzményekről:

 

A kritikusok céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSZT zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonos (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) indoklás nélkül elutasította. Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdettek.

 

A Magyar Színházi Társaság a Magyar Narancsnak küldött válaszában úgy fogalmazott: amióta a POSZT létezik, a társaság mindig ügyelt arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljon bele, azonban a tulajdonosi körbe való belépése óta - mint más kérdésben - a zsűri összeállításánál is egyeztetniük kell a Teátrumi Társasággal. A Kritikus Céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt. Arról, hogy Csáki Judit személyével a másik színházi szervezetnek milyen problémája volt, őket kell megkérdezni - olvasható a Színházi Társaság közleményében.

 

"A POSZT zsűrijét a fesztivál két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság kéri fel. Ahogy a korábbi években, ebben az évben is egyetértésben tette ezt meg, ahogy a válogatók személyeiben is mindig megegyezett. Biztosak vagyunk abban, hogy a zsűri ezúttal is kiváló munkát fog végezni. A POSZT tulajdonosain nincs és nem is volt semmiféle, így politikai nyomás sem" - közölte a Teátrumi Társaság a Narancsnak.

 

cehlogo

 

Közlemény:

 

A Színházi Kritikusok Céhe elfogadhatatlannak tartja, hogy miután a Pécsi Országos Színházi Találkozó eddigi gyakorlata szerint zsűritagnak jelölte egyik tagját, akit a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadott el, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére, ezért a Színházi Kritikusok Céhe ezennel kilép a Magyar Színházi Társaságból.

 

 

Budapest, 2015. április 9.

 

A Színházi Kritikusok Céhe elnöksége:

Herczog Noémi, Jászay Tamás, Tompa Andrea

 

 

 

süti beállítások módosítása