Meghalt Günter Grass

Günter Grass Nobel-díjas német író hétfőn, 87 éves korában hunyt el egy lübecki klinikán egy közelebbről meg nem nevezett fertőzésben.

 

A kortárs német irodalom egyik legnagyobb alakjának számító szerző halálának hírét kiadója, a göttingeni Steidl Verlag jelentette be. Günter Grass az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban élt. 

 

"Nem egyazon témával foglalkoztunk, de barátok voltunk, egymás tisztelői" - fogalmazott a szintén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre.

 

A társadalompolitikai kérdéseket egész életében szenvedélyesen taglaló írónak már az első, 1959-ben megjelent regénye, A bádogdob világsiker lett. A világ szörnyűségei elleni tiltakozásból törpének megmaradó Oscar Matzerath története a 20. század eleji német valóság szatirikus rajza. Fogadtatása vegyes volt, sokan nihilistának, obszcénnek és istenkáromlónak tartották, de Franciaországban elnyerte a legjobb külföldi könyvnek járó díjat. A műből 1979-ben Volker Schlöndorff rendezésében készült film Oscar- és Arany Pálma díjat is kapott.

 

Olyan jelentős, magyarul is megjelent alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. 1999-ben egész életművét ismerték el az irodalmi Nobel-díjjal. A 20. század második felének külföldön legismertebb német írója volt, a világháború utáni Németország élő lelkiismeretének számított.

 

Joachim Gauck német államfő szerint Günter Grass a német irodalom kiemelkedő alkotója volt, műveiben "több nemzedék nagy reményei és tévedései, félelmei és vágyai mutatkoznak meg".

 

A szövetségi elnök a hétfőn elhunyt Nobel-díjas író özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Grass nagy művész és politikai gondolkodó volt, aki jelentősen meghatározta az utóbbi évtizedek német politikai vitáit. "Életműve országunk lenyűgöző tükre, és irodalmi és művészeti örökségének maradandó része" - hangsúlyozta Joachim Gauck.

 

gunter

 

Norbert Lammert, a törvényhozás alsóháza, a Bundestag elnöke részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Grass halálával nemcsak a német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alkotója távozott, hanem egy "elkötelezett állampolgár", aki mindig nyilvánosan állást foglalt a számára fontos ügyekben és "egyenesen kereste a heves vita" lehetőségét, aminek révén a német közélet egyik legtekintélyesebb szereplőjévé vált.

 

Günter Grass halála mélyen megrázó - reagált Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt politikusa (SPD) a pártot sokáig támogató író halálhírére. A külügyminisztérium szóvivője Berlinben a tárcavezető Twitter-üzenetéhez hozzátette: Günter Grass a Hanza-város Lübeck nagyszerű polgára volt, és halála azért is tragikus, mert éppen egy nappal azelőtt történt, hogy a G7-csoport külügyminiszteri értekezlete révén a világ figyelme Lübeckre irányul.

 

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) elnöke, Klaus Staeck azt mondta: a világ a szavak egyik legnagyobb mesterét veszítette el, Németország pedig az egyik legelszántabb polgárát. Günter Grass - aki 1983-tól kilépéséig, 1986-ig az AdK elnöke volt - "soha nem tért ki a vita elől, ha úgy érezte, hogy veszélybe került a demokrácia" - mondta Klaus Staeck.

 

A német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) szerint Günter Grass világirodalmi jelentőségű életművet hozott létre, és halálával a német irodalom az egyik legnagyobb alkotóját veszítette el. 

 

Günter Grass 87 éves korában halt meg. A társadalompolitikai kérdéseket egész életében szenvedélyesen taglaló írónak már az első, 1959-ben A bádogdob címmel megjelent regénye világsiker lett. Emellett olyan jelentős, magyarul is megjelent alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. 1999-ben egész életművét ismerték el az irodalmi Nobel-díjjal. A 20. század második felének külföldön legismertebb német írója volt, a világháború utáni Németország élő lelkiismeretének számított. Az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban élt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása