Békéscsabán is bemutatják az Orientet

Szombaton lesz a díszbemutatója Békéscsabán az Orient című darabnak, amelyet a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter állított színpadra.

A rendező az MTI-nek elmondta: a decemberi, gödöllői bemutatóhoz képest kicsit át kellett alakítani az előadást, a Gödöllői Művészetek Háza színpada ugyanis más méretű, mint a 130 éves viharsarki teátrumé. Egy híd, amelyet megépítenek a darabban Gödöllőn végig helyben maradt, Békéscsabán fel kell emelni a levegőbe – ismertette a kulisszatitkokat.

 

„Ezt próbáljuk úgy kivitelezni, hogy extra látványelem legyen” – fogalmazott. Hozzátette: a békéscsabai bemutatóra helyi fiatalokat vonnak be a zárójelenetbe, erre nemrég választották ki a Balassi Táncegyüttes két tagját. Fekete Péter hangsúlyozta: a darab üzenete, azaz a kultúrák megismerésének és a párbeszédnek a fontossága nem változott, az aktualitása is ugyanúgy megvan, mint fél éve.

 

Orient

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

 

A siker fokmérőjének nevezte, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó 15 éves történetében először lesz egészestés zenés darab a díjkiosztó gálán, amelyre az Orientet kérték fel. Hozzátette: azt is fontosnak tartja, hogy Németországba és Szarajevóba is hívják a produkciót. Az Orientet Békéscsabán csaknem húsz alkalommal adják elő.


Az első Orient expressz 1883. június 15-én indult el Párizsból Konstantinápoly felé, legendás korszakának az első világháború kitörése vetett véget. A darabban Párizsból egy férfi (Szomor György és Vasvári Csaba), Isztambulból pedig egy nő (Gubik Petra) indul el egymás felé, az utazás alatt a zene és a tánc lehetőségeivel mesélik el történetüket.

 

A zimonyi Száva-híd 1914-es felrobbantásával az expressz nem közlekedett tovább. A darabban meghiúsul a férfi és a nő találkozása. A produkcióban a Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband, a Fricska Táncegyüttes és a Békéscsabai Jókai Színház tánckara működik közre.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása