Októberben választ új elnökséget a Színházi Társaság

Októberben választ új elnökséget a Magyar Színházi Társaság közgyűlése, azonban ezt megelőzően a szervezet alapszabályát és működési feltételeit is megvitatja egy most létrehozott munkacsoport - tájékoztatta az MTI-t Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas színházi rendező, az MSZT elnöke a társaság hétfői közgyűlése után.

Csizmadia Tibor hozzátette azt is, hogy nem indul újra az elnökségért. Mint fogalmazott, a döntésével összefügg a Pécsi Országos Színházi Találkozó körül kialakult botrány is, azonban nem ez volt az elsődleges ok, ugyanis már jóval korábban elhatározta, hogy nem kíván két ciklusnál tovább maradni a társaság élén.

 

csizmadia-tibor

 

A POSZT körül korábban azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

 

Csizmadia Tibor elmondta, a MSZT mostani közgyűlés tudomásul vette az Örkény István Színház és a Színházi Kritikusok Céhének kilépését a szervezetből, újabb változás azonban nem történt a tagságban.

 

Az elnök kitért arra is, hogy a közgyűlésen vita alakult ki a POSZT új zsűrijelölési módszeréről is, és abban állapodtak meg, hogy a jövő évi rendezvényre mindenképpen újra fogják tárgyalni a jelöltállítás feltételeit és szempontjait.

 

Április végén az MSZT a Magyar Teátrumi Társasággal közösen arról egyezett meg, hogy mindkét szervezet négy-négy jelöltet állíthat önállóan az idei POSZT zsűrijébe.

 

Az Magyar Színházi Társaság számára az lenne az ideális, ha szakmai konszenzus alakulna ki a zsűri tagjairól, amely az egyes színházi területek képviselőiből állna össze - hangsúlyozta Csizmadia Tibor. Hozzátette: a közgyűlésen a tagság felszólította az elnökséget, hogy az eddiginél még határozottabban képviselje véleményét.

 

"A közgyűlésen elhangzottakat elemezni fogjuk, és természetesen nyilvánosságra fogjuk hozni a következtetéseket. Emellett a június 9-én a Pécsi Országos Színházi Találkozón szakmai vitát szervezünk a rendezvény jövőjéről" - tette hozzá Csizmadia Tibor.

 

süti beállítások módosítása