Páros belépőt nyerhet a Duna Karneválra - LEZÁRULT

A budapesti nyár egyik kiemelkedő kulturális és turisztikai attrakciója immár két évtizede minden év júniusában a több zenei és táncos műfajt felvonultató Duna Karnevál.

 

A szervezők ajánlója:

 

A Nemzetközi Fesztivál különleges programsorozat a néptánc – népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával.

 

A külföldi vendégek között az idei évben megtalálható a határon túli magyar hivatásos együttes, a Háromszék Sepsiszentgyörgyről, török, bolgár és szlovák profi társulat, egy virtuóz grúz tánccsoport, a mediterrán hangulatot a görög, szerb és olasz együttesek teremtik meg. Egzotikus világot hoz el a Karneválra a Fülöp-szigetek nemzeti táncegyüttese.


A hazai palettáról is a legkiválóbbak lépnek színpadra. A gálaműsorokban láthatjuk a Duna Művészegyüttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes művészeit. Rajtuk kívül több magyar és nemzetiségi, gyermek és hagyományőrző csoport csatlakozik a színes forgataghoz Budapesten.

 

duna karneval

 

A hagyományos felvonuláson közel ezer hazai és nemzetközi táncos és zenész teremt valódi karneváli hangulatot a főváros szívében a Pesti Vigadótól a Duna-korzón és a Váci utcán át a Vörösmarty térig.

 

Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös műsorai koronázzák meg. Az Erkel Színházban június 19-én bemutatandó Európai Tánc Karaván című koprodukció szereplői magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn művészek. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző. A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be Európát.


A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében június 20-án, a Karnevál Gálán a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora látható. Az előadás megidézi a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is.


Kivételes élményt nyújt a Karnevál Zenei Gálaestje a Pesti Vigadóban június 21-én. A rendhagyó koncerten közel száz zenész idézi meg a magyar és európai népzenei világ kincseit. A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.

 

A „Kiváló Fesztivál” és Europe Top 500 címmel is kitüntetett rendezvénysorozat célja kezdetektől az értékmegőrzés – a hagyományos kultúra korszerű hangsúlyozása és személyessé tétele. A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált.

 

 

Játék:

 

Milyen népszokást idéz meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 20-án zajló Duna Karnevál Gálaműsora?


1. Lakodalmi népszokások
2. Tűzugrás hagyománya
3. Pünkösdi királyválasztás

 

A megfejtést a jatek@szinhaz.hu címre várjuk június 14-ig. A helyes választ beküldők között páros belépőt sorsolunk ki.

 

 

A nyertesek 3 előadás közül választhatnak: 

Európai Tánc Karaván  június 19. Erkel Színház

Karnevál Gála  június 20. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Zenei Gálaest  június 21. Pesti Vigadó

 

Kérjük, a választott előadást a megfejtéshez mellékeljék.

 

 

süti beállítások módosítása