POSzT: Kisebb botránnyal ért véget az újvidékiek Bánk bánja

Ókovács Szilveszter, a fesztivál zsűrijének egyik tagja kivonult az Újvidéki Színház csütörtöki versenyelőadása után tartott interaktív játékról.


Az előadás után, mielőtt a nézők tapsolni kezdtek volna, Gombos Dániel színész játékra invitálta a nézőket: különböző kijelentéseket sorolt fel, és arra kérte a közönséget, hogy mindenki akkor hagyja el a nézőteret, ha úgy érzi, hogy az adott helyzet miatt elhagyná Magyarországot. Olyan felvetések hangzottak el, mint „650 forint lesz az euró”, „kilépnénk az unióból”, „NATO-bombázás lenne Magyarországon” vagy „félkatonai szervezetek tartanának etnikai tisztogatást az országban” - számolt be a Válasz.hu.

 

Néhány kérdés után a nézőtéren felállt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a fesztivál zsűrijének egyik tagja, és azt kérdezte a színésztől, hogy ez az egész mennyire tartozik Katona József Bánk bánjához, majd tiltakozásul kiment a teremből, a zsűritagot többen is követték. Szigethy Gábor színháztörténész az erkélyről így szólt közbe: "akkor kell majd kimenni, amikor vége van ennek a dilettáns performansznak".

 

bank ujvidek

Jelenet az előadásból (Fotó: revizoronline.com)

 

Blaskó Balázs zsűritag, az egri Gárdonyi Színház igazgatója a játék végén tette hozzá, hogy szereti a hazáját, és ha mindez bekövetkezne, akkor kell csak igazán itthon maradni, és leginkább mindig itthon kell maradni.

 

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a Népszavának elmondta, hogy korábban náluk is voltak az utolsó jelenetnél nézői beszólások, de ilyen heves reakciókat nem váltott ki az előadás. A direktor szerint az előadás "kisebbségi optikából próbál a haza fogalmáról, önreflektív módon beszélni", és ehhez Katona József darabja csupán apropó. Hozzátette, nem botránykeltés volt a céljuk, és sajnálja, hogy úgy látszik Magyarországon ez érzékenyebb téma, minden bizonnyal az aktuálpolitikai áthallásai miatt.

 

Az Urbán András rendezte előadásban már korábban is volt egy rész, amikor a színészek megszakították a játékot és a haza fogalmáról értekeztek, illetve improvizáltak, de akkor még nem vonták be a közönséget.

 

Forrás: Válasz.huNépszava

 

 

süti beállítások módosítása