15 bemutatóval készül a 150 éves Csokonai Színház

7 nagyszínpadi, 5 kamara- és 3 stúdióelőadással valamint jubileumi beszélgetésekkel várja a nézőket a jövő évadban a Csokonai Nemzeti Színház, ahol Anca Bradu, Árkosi Árpád, Nadine Duffaut, Naszlady Éva, Keszég László, Méhes László és Szikszai Rémusz is rendezni fog.

Ráckevei Anna igazgató a színház keddi sajtótájékoztatóján az idei évad eredményeit ismertetve kiemelte: kevesebb előadásszámmal nagyobb bevételt könyvelhet el a  színház, nőtt a jegyeladások száma is. Ebben az évadban közel 15 ezer darab bérlet kelt  el, a nézőszám az évad végére várhatóan eléri a 90 ezret.


Az idén kilencedszer, egy lengyelországi, hat vidéki, öt budapesti és négy határon túli  produkcióval rendezte meg a színház a kortárs magyar drámák találkozóját, a Deszka  Fesztivált, amelyet a szakma és a közönség széles körű érdeklődése kísért.  Az egyik különlegesség Az imposztor bemutatása volt: Spiró György lengyel témájú, legendás darabját lengyelek adták elő. 2016-ban a Deszka is jubilál. A tizedik alkalommal megrendezendő seregszemlére meglepetéseket is tervez a színház.


Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármester a jubileumi évad kapcsán kiemelte: kevés színház büszkélkedhet 150 éves kőszínházzal, s elismeréssel szólt az itt folyó szakmai munkáról is. Hozzátette: a város minden feltételt igyekszik biztosítani ahhoz, hogy a Debrecen kulturális életében meghatározó szerepet betöltő színház méltóképpen ünnepelhessen. Komolay Szabolcs beszélt arról is, hogy a román-magyar határon átnyúló ROHU-program keretében rendelkezésre áll a fedezet a Latinovits Színház befejezésére. Előreláthatólag 2016-ban kezdődnek majd a kivitelezési munkálatok.

 

csokonai

Fotó: 7ora7.hu

 


Csokonai-reneszánsz: Az újjászületés jegyében

 

A jubileumi évad programját Gemza Péter művészeti vezető ismertette: 2015. augusztus 29-én a Szép estéket, Magyarország! országos évadnyitó gálaesttel indul az új évad. A gálaesten adják majd át az idei Kaszás Attila-díjat is, melynek egyik jelöltje színházunk tagja, Mészáros Tibor. A Csokonai Színház konferenciát szervez az MMA Színházművészeti Tagozatának támogatásával „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” címmel augusztus 28-29-én.


A Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját, hisz több ideiglenes játszóhely, viszontagságos körülmények után 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit a Szkalnitzky Antal építész tervei alapján készült Kossuth utcai épület. A megnyitóra Jókai Mór írt prológot, melyet felesége, Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház művésznője szavalt el, aki ezen az ünnepélyes esten Gertrudist játszotta a Bánk bán díszelőadásában.


A 2015/16-os szezonban a jubileum kapcsán kiemelt szerepet kapnak a Debrecenhez vagy tematikusan, vagy a szerzők által szorosan köthető darabok. A nagyszínpadi bemutatók sorát nem véletlenül Orbán János Dénes A magyar Faust című műve nyitja. Hatvani István debreceni tanár, református lelkész, orvos és természetbúvár, „a magyar Faust” életét bemutató fekete-fehér játék díszelőadását Árkosi Árpád rendezésében a jubileum napján, október 7-én láthatja először a közönség. A Szerelmi bájital Donizetti népszerű, kétfelvonásos operája október 16-tól látható Gemza Péter rendezésében.


A legifjabb korosztályt A mindentlátó királylány című mese várja, míg a tizenéveseket a romantika boldogságkereső széphistóriája, a Csongor és Tünde. A dühös lovag után most Vörösmarty klasszikusát viszi színre a fiatal rendező, Fige Attila. Robert Thomas francia drámaíró, színész, filmrendező Nyolc nő című bűnügyi játékát mutatja be a színház Keszég László rendezésében november 13-án. Mamy szerepére Esztergályos Cecília érkezik a Csokonai Színházba.


Fenyő Miklós legnépszerűbb slágerei kapnak főszerepet a Made in Hungária című musicalben, amelyet a teátrum színésze, Mészáros Tibor visz színre decemberben. A Minden egér szereti a sajtot a Karaván Színház emblematikus bábjátéka volt hosszú éveken keresztül. Kezdeményezésükre öt színház (köztük a Csokonai) koprodukciójában készült el a sokunk számára ismert zenés mesejáték Egerek címmel. Az Egerek – Rómeó és Júlia története, mely észrevétlenül neveli a gyerekeket az elfogadásra – januárban érkezik Debrecenbe.


A jubileum kapcsán Szabó Magda a debreceni írónő kihagyhatatlan a szerzők sorából. Az ajtó című önéletrajzi regénye adaptációjában Rickl Mária után most Emerenc szerepében láthatják a nézők Kubik Annát, míg Magdát Varga Klári játssza. Naszlady Éva rendezését 2016. január 15-én láthatja első alkalommal a közönség.


A Rómeó és Júlia Szakács Hajnalka és Vecsey Miklós címszereplésével, Szikszai Rémusz rendezésében kerül színre február 19-én, míg az évad utolsó nagyszínházi produkcióját a Carmenből, az Egy halálraítélt utolsó napja című rendezéseiből a debreceniek által már jól ismert Nadine Duffaut állítja színpadra.

 

A Camille című előadással Camille Claudel szobrásznak állít emléket a Csokonai Színház koreográfusa, Katona Gábor. Rodin múzsájának története Alma H. Bond műve alapján készül 2016. márciusi bemutatóval. Szintén a Víg Kamaraszínház ad otthont Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékának. A rendező Méhes László, aki A chioggiai csetepaté után dolgozik majd újra együtt a társulattal.


A stúdiószínházban a fiatal román rendezőgeneráció egyik emblematikus alakja, az Antigoné-rendezéséből már ismert Anca Bradu viszi színre Virginia Woolf Orlando című regényének adaptációját.


Az 1950-es években üstökösként feltűnő, majd halálba menekülő színész-filmcsillag, Soós Imre sorsa ihlette Hubay Miklós Tüzet viszek című írását. Soós Imre a Színművészeti Főiskola elvégzése után (1952) három évet töltött a Csokonai Színházban. A színpadi változatot a Csokonai Színház művészeti vezetője, Gemza Péter készíti. A bemutató 2016. április 15-én lesz.

 

A következő évadban is folytatódik a Shakespeare vetítés-sorozat a londoni Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásaival. Hat darab marad repertoáron: az évad nagysikerű vígjátéka, a Méhes László rendezte A chioggiai csetepaté, a folyamatos teltházzal futó Árkosi Árpád által színre vitt előadások, a Shirley Valentine és az Akár Akárki, a Városmajori Színházi Szemlére utazó Istent a falra festeni (r.: Mészáros Tibor), a gyerekek kedvence, a Tűzrőlpattant Tündérország (r.: Pesty-Nagy Kati), valamint a POSZT versenyprogramjába meghívott A Mester és Margarita (r.: Rusznyák Gábor).

 

A társulat két új taggal bővül, az évad elején Janka Barnabás és Tóth János érkezik a színházhoz.

csokonai150

 Jubileumi beszélgetések

 

Csokonai-történetek címmel a 150 éves évforduló kapcsán a színház beszélgetésre hívja az egykori társulati tagokat, debreceni kötődésű művészeket. Az ünnepi találkozások házigazdája Ráckevei Anna színművész, a Csokonai Színház igazgatója valamint Csikos Sándor színművész-rendező. A beszélgetések vállaltan és elkerülhetetlenül az anekdotázásra épülnek, amely élményszerűen jeleníti meg a debreceni színház mindenkori belső életét, a színészközösség szinte családias viszonyait, a sikereket, buktatókat, a nagy ívű művészi pályák emberi tanulságait.


Az évadon belül kilenc találkozó várja majd az érdeklődőket. A megszólított művészek között van Béres Ilona, Cserhalmi György, Haumann Péter, Kállai Bori, Szarvas József, Téri Sándor, Pinczés István, Sárközy Zoltán, Tréfás György. Az ünnepi beszélgetés-sorozat kezdő és záró momentumaként két jubiláló művészt kérdezünk majd: Miske Lászlót és Lengyel Györgyöt.

 

 

Jubileumi tervek

 

A jubileum kapcsán Nagy Sándor Zoltán grafikus már meglévő, Faust-rézkarcai egészülnének ki a díszbemutató próbafolyamata alatt készült új munkákkal. A kiállítást a Csokonai Színházban rendezzük meg a díszbemutatóval egy időben. Máthé András 1987 óta készít fotókat a színház bemutatóiról, programjairól. A fotóművész reprezentatív tárlata a Kölcsey Központ körfolyosóján lesz látható. A Batthyány24 Galériában télen interaktív média-kiállítás nyílik a 150 éves Csokonai Színház archív felvételeiből. Nagyszabású bélyegkiállítás is szerepel a tervek között. A kiállítás mellett a 150 éves színházról és az ünnepi évad társulatáról postai forgalomba kerülő bélyegsorozat kiadását is tervezi a Csokonai Színház. Az október 7-i bemutatón alkalmi postabélyegzést szerveznek. A Hajdú-bihari Naplóban szeptembertől havi rendszerességgel jelennek meg visszaemlékező írások, a legendás egykori igazgató, Lengyel György tollából.

 


Bérletrendszer

 

A jegy- és bérletrendszerrel kapcsolatban jelentős változás nem várható a 2015/2016-os évadban. Újdonságként a jubileumi évad tiszteletére a színház ajándékutalványokat készít, melyeket 1000, 2000 és 5000 forintos címletekben vásárolhatnak meg mindazok, akik színházi élménnyel szeretnék meglepni szeretteiket. Nem emelkednek a jegy- és bérletárak, illetve a jól ismert kedvezmények is megmaradnak. A diákokat és nyugdíjasokat továbbra is 10 százalékos, míg a csoportokat 20 százalékos engedménnyel várja a Csokonai Színház. A bérletvásárlás augusztus 5-től kezdődik, a jegypénztár pedig az új évadban is a jól ismert nyitva tartással várja a vendégeket. A Jegymester rendszernek köszönhetően továbbra is működni fog az online jegyértékesítés.

 

 

Forrás: Csokonai Nemzeti Színház

 

 

süti beállítások módosítása