Béres Attila a miskolci színház új igazgatója

Béres Attila lett a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Az új vezetőt a miskolci közgyűlés csütörtöki, rendes ülésén egyhangúlag választotta meg a teátrum igazgatójává június 19-i hatállyal 2020. január 31-ig.

 

attila
 
Az új direktort 28 igen szavazattal választották meg Miskolc város önkormányzati képviselői, zárt ülésen. A Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói pályázatát - a jogszabályok szerint - korábban szakmai bizottság értékelte.
 

A szakmai bizottság az Előadóművészeti Iroda, a helyi polgármesteri hivatal és a szakszervezet képviselőinek részvételével június 15-én tartotta meg ülését. A testület tagjai 5 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett támogatták Béres Attila pályázatát.

 

A posztra eredetileg ketten pályáztak, Béres Attila és Dózsa László. Dózsa László június 2-án visszalépett.

 

A Miskolci Nemzeti Színház élére azért kellett új igazgatót választani, mert a város közgyűlése március 18-án azonnali hatállyal felmentette tisztségéből a korábbi vezetőt, Kiss Csabát.

 

„A művészi színvonalat nem látom továbbvihetőnek azok nélkül, akikkel elkezdtük: ez az öt ember (Béres mellettKeszég László, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur és Szabó Máté) lényegében egy generáció, egyívásúak vagyunk, azonos tanáraink voltak az egyetemen, valamennyien Székely Gábor és Babarczy László köpönyegéből bújtunk elő” - mondta korábban Béres Attila a boon.hu-nak.

 

Kiss Csaba több nyilatkozatában elmondta, elbocsátása hátterében az egykori helyettese, Béres Attila állhat „Határozottan kijelentem, nem álltam semmiféle puccs mögött. Azzal nem tudok, és nem is akarok foglalkozni, ki mit lát, vagy mit nem lát a történtek hátterében. Az, hogy én, vagy mi puccsoltuk volna meg Kiss Csaba igazgató urat, jogilag is értelmezhető vádaskodás. De nem akarok azzal foglalkozni, ki mit mond. Az én lelkiismeretem teljesen tiszta. Tény: amikor ez a konfliktus volt, én már nem voltam a miskolci színházban. Igaz ugyanakkor, amit Keszég László egy interjúban megfogalmazott: az a látszat erősödött meg, hogy mi a politikához fordultunk. Ez egyáltalán nem igaz. Sőt! Olyan feloldhatatlan konfliktushelyzet alakult ki a Miskolci Nemzeti Színházban, ami miatt a város hozott egy döntést. A döntést követő napokban mi azt nyilatkoztuk, hogy ez megalapozott volt. És ezt ma is így gondoljuk. Ezt követően Szabó Máté megbízott igazgatóként vette át a színház irányítását. Bravúros sikerrel. A személyisége, embersége segített békésen, csendesen, visszafogottan feldolgozni ezt a konfliktushelyzetet. Aki ma bemegy a színházba, boldog embereket lát” - fogalmazott Béres Attila.

 

 

A színház művészeti vezetője Szabó Máté, a színház eddigi megbízott ügyvezető igazgatója lesz. Tovább folytatja munkáját a művészeti tanács, melynek tagjai az ügyvezető igazgató, a művészeti vezető, valamint  színház állandó rendezői: Keszég László, Rusznyák Gábor és Szőcs Artúr.

 

 

 

süti beállítások módosítása