Kiállítások, installáció, Duna Karnevál a Víztoronynál

A júniustól szeptemberig üzemelő Margitszigeti Víztorony idén a 100 éve született Szeleczky Zita-tárlattal és a Szőke Gábor Miklós köztéri alkotásait bemutató fotókkal és werkfilmekkel várja a látogatókat a Visual Art Galériában.

A szobrász Dante-kutyák installációját is kiállítják július 12-ig a Szabadtéri Színpad bejáratánál. A Múzeumok Éjszakáján a karszalaggal rendelkezők nemcsak a kiállításokat tekinthetik meg, hanem részt vehetnek a 20. jubileumi Duna Karnevál esti gáláján is.

 

 

A Margitsziget emblémájának is tekinthető 104 éves víztorony kilátóként és kiállító térként is üzemel a Szabadtéri Színpad udvarán. A nemrégiben felújított műemlék épület belsejében Visual Art Galériát alakítottak ki, ahol vetített formában mutatnak be színháztörténeti és kortárs képzőművészeti anyagokat egy-egy évfordulóhoz kapcsolódóan, a Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt.

 

torony

2015. június 12-én nyitott meg a víztorony első emeletén a Nemzeti kishúga című kiállítás, amely a száz éve született Szeleczky Zita életét és pályáját mutatja be eredeti dokumentumok, fotók és videók alapján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből, Gajdó Tamás és Csiszár Mirella válogatásában.

Szőke Gábor Miklós a kortárs képzőművészet kiemelkedő alakja, nemzetközi szinten is hírnevet szerzett szobrászművész. Monumentális köztéri alkotásairól és egyedi, fiktív világáról ismert, amelyet dobermannja, Dante ihletett. Alkotásai újragondolt anyagokból, fémből és falécekből kialakított, expresszív struktúrájú térbeli kompozíciók. Állatszobrai nemcsak Budapesten és más hazai városokban, hanem a világ számos táján is fellelhetők. A Monumentális állatok a világ közterein című kiállítás a víztorony második emeletén bemutatja a legfontosabb munkáit, a világrekordokat megdöntött Vágtázó ló és az FTC-sas köztéri alkotásokat, legújabb, külföldön is kiállított szobrait, valamint kiemelt magyarországi köztéri munkáit. A Dante Év alkalmából a szobrász feltárja a Dante Birodalom legizgalmasabb munkáit is, amelyeket a Víztorony bejáratánál található Dante-dobermannok őriznek.

A víztorony udvarán elsősorban a gyerekeknek kedveskednek a Bábok égből és pokolból című kiállítással, mely a 66 éve alapított Budapest Bábszínház gyermek- és felnőtt előadásainak égi és pokolbéli teremtményeiből mutat be válogatást, szintén a Dante-év előtt tisztelegve.

2015. június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján a víztorony 11 órától 23 óráig látogatható karszalaggal vagy belépővel. Az érdeklődők belekóstolhatnak a Szabadtéri Színpad hangulatába is: a néptánc, a folklór és a világzene kedvelői a szabad helyek függvényében karszalaggal is részt vehetnek a 20 órakor kezdődő Duna Karnevál gálán, melyen közel 400 művész, külföldi és hazai együttesek lépnek fel a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) és a Duna Művészegyüttes főszereplésével.

 

Az est rendezője Mucsi János Harangozó-díjas koreográfus, szerkesztő koreográfusai Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Mihályi Gábor Harangozó-díjas Érdemes művész és Juhász Zsolt Harangozó-díjas koreográfus. A programsorozat fővédnökei Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet.

Érdemes a Múzeumok Éjszakáján is Színházi hajójárattal érkezni a Margitszigetre, amely az esti előadás kezdetéhez igazított különjárat mellett naponta öt alkalommal menetrendszerűen is közlekedik a Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe.

süti beállítások módosítása