Venczel Valentin: "Egy színház ócsárlásával a közönségét is leszóljuk"

A Bánk bán POSzT-os előadásáról és az Újvidéki Színház élére való kinevezése körüli támadásokról is kérdezte Venczel Valentint a 168 Óra.

 

 A 168 Óra cikkéből:

 

A Bánk bán előadása után a színpadról a nézőkhöz intézett kérdés kapcsán - mikor hagynák el az országot? - Ókovács Szilveszter zsűritag távozott az előadásról, Szigethy Gábor színháztörténész pedig dilettánsnak nevezte a performanszt.  Venczel Valentin elmondta, a proszcéniumpáholyból gesztusokkal igyekezte erősíteni a megszólított színészt. "Különben örültem, hogy említett urak az előadás performance-részében elindították a verbális kommunikációt. Másfelől: a POSzT körüli korábbi feszültségek miatt már előzetesen összehívtam egy helyzetértelmező társulati ülést. Hiszen komoly felelősséget jelentett, hogy tavaly mi nyertük a fesztivált. Beszéltem az egymással megbékélést színlelő magyarországi szekértáborok partizánharcairól. Hangsúlyoztam: a mi terepünk a színpad, semmiképpen se sodródjunk színpadon kívüli diskurzusokba" - számolt be a direktor.

 

Venczel Valentin

Fotó: nol.hu

 

Venczel Valentint többen támadták határon innen és túlról két évvel ezelőtti kinevezése kapcsán. Állítólag itteni "támadóinak" az volt a legfőbb gondjuk: amikor Csizmadia Tibor távozott az egri színház éléről, nem mondott fel, hanem maradt az őt váltó Blaskó Balázs társulatának tagja. Erről Venczel Valentin így mesélt: "Kérdeztem Csizmadia Tibort: távozása egyben annak a színházi iránynak feladását is jelenti-e, amely egy évtizeden át a nevéhez kötődött? Csak kurta választ kaptam: a jövő mindenkinek a magánügye. És mert hiszek az egyén szabadságában, de a közösség erejében is, próbáltam rábeszélni a társulatot - amelyet mások mellett olyan nevek fémjeleztek, mint Görög László, Kaszás Gergő, Vajda Milán, Járó Zsuzsa -, hogy maradjunk együtt. Annak súlya lehetett volna. Pláne, mert Blaskó Balázs, akár önérdekből is, deklarálta: senkit nem akar elbocsátani. Ám a társulat nagyja szétszéledt. Én meg azt gondoltam: ha mindez csupán magánügy, akkor maradok a városban, amelyhez húsz éve kötődöm, s a közönségének is felelősséggel tartozom."


Arra a felvetésre, hogy az igazgatóváltással előre kódolható volt a minőségváltás is, Venczel Valentin elmondta, nem Blaskó Balázs szószólója, de tény: a hatvanezres Egerben a színház hatezer-ötszáz bérletesének száma több mint tizenkétezerre emelkedett. A debreceni színház igazgatónője, Ráckevei Anna említette a POSZT-on: kétszázötvenezres városában is büszke arra, hogy színházának már tízezer bérletese van. "Fontos: nem magánszínházakról beszélünk, hanem olyan intézményekről, amelyeknek fenntartói elsősorban a könyvelési adatokról érdeklődnek, nem egyebekről. Szoktam is vitázni kollégákkal, politikusokkal: önteltség elfeledkezni arról, hogy egy színház ócsárlásával a közönségét is leszóljuk" - tette hozzá az Újvidéki Színház vezetője.

 

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása