A Carmen és A trubadúr az orange-i operafesztivál idei programján

 

Háromszor is láthatja Georges Bizet Carmen című operáját a kedden kezdődött Chorégies d'Orange, a legnépszerűbb franciaországi operafesztivál közönsége a ma is tökéletes akusztikájú, hatalmas orange-i antik színházban. Szintén nagyon várt előadás Verdi A trubadúr című operája Roberto Alagnával a főszerepben.

"Ismert darabok és kiváló művészek szerepelnek az idei programban" - hangsúlyozta Raymond Duffaut fesztiváligazgató, akinek a szabadtéri színház 8300 férőhelyes nézőterét kell megtöltenie minden este az augusztus 4-ig tartó rendezvényen.  

 

Az antik színház színpada 800 négyzetméter, a zenekari árokban 120 zenész foglal helyet, az előadásokban száz tagú énekkar és 40-60 statiszta is közreműködik. 

 

A Carment először játsszák Orange-ban, a címszerepét Kate Aldrich amerikai mezzoszoprán énekli, Don Josét Jonas Kaufmann német világsztár alakítja, aki eddig csak egyszer lépett fel az orange-i antik színházban: 2006-ban Mozart Rekviemjében énekelt. 

 

Raymond Duffaut

 

2004 óta ez lesz az első alkalom, hogy háromszor is játsszák ugyanazt az előadást a hatalmas térben, azaz mintegy 25 ezren fogják látni. Louis Désiré rendező kártyákból álló díszletbe helyezte a történetet, amelyet a kártyavetéssel foglalkozó cigánylányok jelenete ihletett. A Radio France Filharmonikus Zenekarát Mikko Franck vezényli. 
 

Verdi A trubadúr című operáját kétszer tűzik idén műsorra Orange-ban, Manricót Roberto Alagna francia-olasz világsztár énekli, Azucena szerepében Marie-Nicole Lemieux kanadai mezzoszoprán lesz látható, aki először lép fel az antik színházban. Charles Roubaud rendezését egy lejtős térbe helyezte, ahol a helyszíneket videovetítésekkel fogják megidézni.  

 

A jegyek több mint 85 százaléka már június közepén elkelt. Az igazgató szerint a "krónikus alulfinanszírozottság" miatt a fesztiválnak mindenképpen telt házas előadásokat kell létrehoznia ahhoz, hogy rendbe tudja tenni a büdzséjét. Az állami támogatás összege húsz éve nem változott, 2013-ban pedig négy nappal a meghirdetett időpont előtt mondták le Roberto Alagna koncertjét, ami deficitessé tette a rendezvényt. 

 

Az incidens miatt a fesztivál és a biztosítók között még mindig tart a félmillió eurós kártérítésért folytatott per, amelyben októberben mondanak ítéletet. 

 

Az elmúlt két évben az igazgató azonban nem várt karba tett kézzel: megduplázta a szponzori támogatás, amely idén eléri a 310 ezer eurót, miközben au állami támogatás összege 290 ezer euró. 

 

Az antik színház hatalmas tere és a költségvetési gondok évek óta arra kényszerítik a fesztivált, hogy a legnépszerűbb operákat mutassák be, viszonylag magas jegyárak mellett, amelyez 55 és 260 euró között mozognak. Jövőre Verdi Traviata és Puccini Pillangókiasszony című operája lesz műsoron.

 

süti beállítások módosítása