"Ha kimondasz egy nemet, kapsz egy igent" - A Kulka testvérek válaszoltak

Egyikük patológus professzor, másikuk Kossuth-díjas művész. Kulka Janina és Kulka János a 168 Órának mesélt.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

A testvérek többek között édesapjukról, Kulka Frigyes sebészprofesszorról is beszéltek, aki abszolút példakép mindkettőjük számára. "Apánk fantasztikus ember volt. Művelt és szórakoztató, ha társaságban megszólalt, mindenki rá figyelt" - mesélte Janina. Pedig nagyon nehéz sors jutott a zsidó származású Frigyesnek. Szülei, nagyszülei a holokauszt áldozatai lettek, ő élte túl a munkaszolgálatot, hazagyalogolt szülővárosába, a felvidéki Ipolyságba. Később felvették az orvosi egyetemre, neves tüdőgyógyász lett, majd a koreai háború idején kiküldték a kinti magyar kórházba sebesülteket ellátni. Ott tanulta meg azokat a mellkasi operációs technikákat, amelyek révén később világhírt szerzett. Miután Koreából hazatért, megnősült. Janina és János Budapesten születtek, majd 1959-ben édesapjukat meghívták a Szegedi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájára.


"Az utcán nem tudtam úgy végigmenni, hogy ne azt halljam: Üdvözlöm édesapádat, kézcsókom édesanyádnak. Egy kamasz ettől megőrül. Imádtam a szüleimet, de szükségem volt arra, hogy önállóan is megméressem magam (...) Édesapámnak jó barátja volt Horváth Ádám rendező. Még Kaposvárott voltam, amikor a Szomszédokba hívott. Választhattam volna a nyomdász figuráját is, akit aztán Nemcsák Karcsi játszott. Én azonban a mentőorvos akartam lenni. Apám nélkül soha nem lehettem volna Mágenheim doktor a tévésorozatban" -  árulta el Kulka János, aki tíz év után, 2013-ban távozott a Nemzeti Színház társulatától, mivel Alföldi Róbert igazgatói megbízatása lejárt, s az új direktorral, Vidnyánszky Attilával nem akart együtt dolgozni.

 

Kulka Janos Janina

Fotó: rakgyogyitas.hu

 

Ennek kapcsán úgy fogalmazott, Vidnyánszkynak köszönheti, hogy a Katonába került. Ha nem nevezik ki a Nemzetibe, biztos, hogy marad. "Ilyen a sors: ha kimondasz egy nemet, kapsz egy igent" -  vélekedett.

 

A színész nővére elmondta: "Egyértelmű volt, hogy Jánosnak el kell jönnie onnan. Biztos voltam abban is, hogy valami nagyon jó dolog fog elkezdődni." Kulka Janina a Semmelweis Egyetem tanára, az Európai Patológus Társaság vezetőségi tagja a saját munkájáról is beszélt. Kiderült, hogy bár két évig Angliában kutatott és kint maradhatott volna, mégis hazajött, a 2000-res évek elején kollégáival kidolgozta a hazai szervezett emlőszűrés patológiai irányelveit, 2012-ben Az év orvosának választották.

 

"A hazai patológusok közül rengetegen elhagyták az országot. Ausztriában négyszeres fizetést kapnak, Svédországban tízszerest" - tette hozzá Janina. A szakmai megújulás számára egész életre szóló program. "Az összes hibánk ott van az archívumokban. A szövettani metszetek bármikor elővehetők, és szembesülhetünk azzal, mit néztünk el. Ezért is kell állandóan képezni magunkat" - szögezte le. Szerencsére ritka a hiba. Viszont már nagyon sok beteg köszönte meg Janinának a gyógyulást. 

 

"Ha a színész hibázik, legfeljebb ő hal bele a szégyenbe" - mondta János. A színház is gyógyíthat társadalmi, lelki sebeket. Legalábbis abban mélyen hisz Kulka, hogy a színész hatni tud a nézőkre. És akik eljönnek a színházba, kicsit más emberként mennek haza.

 

Forrás: 168 Óra

 

 

süti beállítások módosítása