Megnyitották a Zeneakadémia 140. tanévét

 

Megnyitották a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 140. tanévét hétfőn.

    

Hoppál Péter kulturális államtitkár ékkőnek nevezte és a kormány kiemelt figyelméről biztosította az intézményt. A diákokat arra buzdította, hogy kövessék a nagy elődöket, köztük a vasárnap rubindiplomával kitüntetett Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt, zenepedagógust, Kodály egykori munkatársát.
    

Az államtitkár úgy fogalmazott: a muzsikusoknak missziót kell betölteniük a magyar társadalomban, el kell vinniük a minőségi zenét a hátrányos helyzetű emberekhez is. Ha így tesznek, nemcsak a zenei pályán bontakoznak ki, de emberségből, magyarságból is jól vizsgáznak - mondta Hoppál Péter.
    

A Zeneakadémia 1875. november 14-i alapításakor 38-an kezdhették meg tanulmányaikat az intézményben, ma csak az elsőévesek száma meghaladja a 100-at - érzékeltette a 140 év alatt megtett utat Vigh Andrea rektor.


Vigh Andrea

    

Tanévnyitó beszédében kiemelte az évfordulóról megemlékező koncertsorozatot, amelyen olyan zenészek és együttesek idéznek fel egykori legendás hangversenyeket, mint a Kelemen-kvartett, Bogányi Gergely, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok vagy a Várjon Dénes-Simon Izabella zongoraművész-házaspár. A Zeneakadémia Solti-termében két neves zenetörténész, Batta András egykori rektor és Kovács Sándor elevenítik fel az intézmény történetét a 19. századi, konfliskocsis Budapesttől a Liszt Ferenc téri főépület 1907-es átadásán át a közelmúlt átfogó felújításáig és a Zeneakadémia újranyitásáig.
    

Vigh Andrea kitért az egyetemhez tartozó kecskeméti Kodály Intézet 40 éves jubileumára is, melynek alkalmából októberben nemzetközi szakmai konferenciát tartanak.
    

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj sikeréről szólva kiemelte, hogy az idei évben már csaknem 40 japán, koreai, vietnami, kínai és kolumbiai diák folytathat tanulmányokat a Zeneakadémián.
    

Vigh Andrea az egyetem vezetéséből külön köszöntötte a júliusban kinevezett új kancellárt, Szentgyörgyvölgyi Lászlót.
    

Az évadnyitó keretében Medveczky Ádám karmester címzetes egyetemi tanári kinevezést vehetett át.

 

süti beállítások módosítása