Strauss-operákat vezényel Kocsis Zoltán a Müpában

A béke napja és a Daphné straussi mértékkel mérve is a leggyönyörűbb zenék - mondta az MTI-nek Kocsis Zoltán, aki együttesével, a Nemzeti Filharmonikusokkal október 1-jén és 3-án adja elő Richard Strauss két egyfelvonásos operáját a Müpában.

A béke napja most először csendül fel Magyarországon. A két operát Strauss eredeti szándékának megfelelően együtt mutatják be.


A harmincéves háború utolsó napján játszódó Friedenstag jól megfér a Daphné és Apollón mitológiai történetét feldolgozó opera mellett, sőt valójában kiegészítik egymást - mondta Kocsis Zoltán. "Az egyik az ember és ember közötti megbékélésről, a másik az ember és természet közötti megbékélésről szól" - fogalmazott az NFZ főzeneigazgatója, aki szerint Némedi Csaba rendező zseniálisan fűzte össze mindazokat a szálakat, amelyek a két operában közösen futnak.


Strauss igyekezett távol tartani egymástól a két mű zenei témáit, talán még harmóniavilágát is, bár itt kétségkívül vannak átfedések - mutatott rá Kocsis Zoltán. "Straussnak olyan sajátos a harmóniavilága, hogy ezek az átfedések tulajdonképpen természetesek. De ha Mozartnál erénynek tartjuk, hogy bizonyos témák több azonos korszakban írt művében is felbukkannak, miért ne lehetne ez erény Richard Straussnál is?"

 

kocsis

 

Maga a komponista a Daphnét tartotta kedvenc operájának. "Állítólag minden alkalommal, amikor egy társaság összegyűlt Garmisch-Partenkirchenben vagy máshol, ahol Strauss megfordult, mindig megragadta az alkalmat, hogy leüljön a zongorához és a Daphnéból játsszon részleteket, amit nem is csodálok, mert gyönyörű témák és gondolatok vannak benne" - mesélte.


Kocsis Zoltán úgy látja, az utóbbi időben a világ operaszínpadain egyre inkább érvényesítik Strauss szándékát, mely szerint együtt kell előadni a darabokat.


"Sajnos a Friedenstagnak van egy nagyon rosszízű politikai felhangja, mégpedig az, hogy Hitler meglátogatta a bécsi előadást. A darabot ezért később nem nagyon játszották, pedig tulajdonképpen pont arról van szó, hogy a komponista a legtöbbet tette, amit az adott szituációban tehetett: figyelmeztette a birodalom vezetőit, hogy vigyázzanak a háborúval." (A béke napja ősbemutatója 1938. július 24-én volt Münchenben, a Daphnét nem sokkal később, 1938. október 15-én mutatták be a drezdai Semperoperben. Bár az operákat külön mutatták be, a zeneszerző eredeti szándéka a közös színpadra állítás volt.)


Az NFZ Richard Strauss-sorozata az Úrhatnám polgárral folytatódhat, amely egy kísérőzene, így előadják hozzá az eredeti darabot is - nem a Moliere-t, hanem az abból készült Hofmannsthal-adaptációt. "Nagy szerencsénkre ugyanaz a Parti Nagy Lajos, aki az eredeti Moliere-darabot fordította, elvállalta a Hofmannsthal-féle változat magyar fordítását is" - jegyezte meg Kocsis Zoltán.


A főzeneigazgató elmondása szerint utána "zsinórban" játsszák majd a fennmaradó Strauss-operákat: a Danae szerelmét, a Feuersnotot, a Guntramot és az Intermezzót, amelyet Schönberg Máról holnapra című operájával szeretne párba állítani.


A béke napja és a Daphné október 1-jén és 3-án látható a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A szcenírozott előadáson neves hazai és külföldi énekesek - a Friedenstagban mások mellett Michael Kupfer-Radecky, Christiane Kohl, Gábor Géza, Horváth István, Cser Krisztián és Ric Furman, a Daphnéban többek között Pasztircsák Polina, Ric Furman, Ulbrich Andrea, Cser Krisztián és Horváth István - lépnek fel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart Kocsis Zoltán vezényli.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása