Töretlenül nő a színházlátogatók száma

Reneszánszát éli a színház, a rendszerváltás előtt néztek ennyien előadásokat - állapította meg a színházi élet legfontosabb mutatószámai alapján készült tavalyi elemzésében a HVG. A legfrissebb, a teátrumok 2014. évi működését összegző statisztika nyomán már az is bizton állítható: nem divatjelenség állt a növekedés hátterében.

 

A HVG cikkéből:

 

A lap által 2006 óta rendszeresen összeállított - a színházak saját közlése, illetve a kulturális államtitkárság által szolgáltatott - "nyers" adatokból képzett rangsorok tanúsága szerint 2014-ben nemcsak sikerült átlépni a bűvös hatmilliós nézőszámot (2013-ban még 5,8 millióan részesítették magukat Thália kegyeiben), de azt jócskán meg is haladta az összesített nézőszám: 6,4 millió látogató. A jelek szerint tartósodott az a tendencia, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági válság idején 4,5 milliósra visszaesett nézőszám előbb lassú ütemben, majd az utóbbi három évben - évről évre félmilliónál nagyobb mértékben - rendületlenül növekszik.


A lap szerint a növekedésben az is szerepet játszottt, hogy egyre nagyobb a kínálat. Egy évtizede alig több mint száz színjátszó hely volt az országban, ez a szám évről évre nőtt: jelenleg 320, a kulturális tárcának szánt adatszolgáltatásra kötelezett színjátszó hely működik hazánkban.

 

szinhaziszekek

 

A több évig bezárt Erkel Színház visszatérése a piacra egymagában közel negyedmilliós bővülésnek "ágyazott meg", és a Szombathelyen pár éve önálló épületet kapott Weöres Sándor Színház is töretlenül hozza már az évi több mint hatvanezres nézőszámot.


A legtöbb nézőt - mint mindig - 2014-ben is a zenés produkciók (musical, opera, operett, balett) "szállították". Prózai darabként a top 10-be csupán a Szputnyik Hajózási Társaság által a Vígszínházban előadott Revizor tudott bekerülni, több mint 35 ezren látták, ezzel a lista 4. helyére került. Megelőzi a Madách Színház Mamma Mia! előadása 67 695 nézővel, a Mary Poppins 57 647 nézővel illetve az Operettszínház Elfújta a szél produkciója 44 387 nézővel.

 

A leglátogatottabb színházak között az Operaházat (446 130), az Operettszínházat (338 467), a Madách Színházat (264 072), a Vígszínházat (227 851, a Pesti Színház 122 008 nézővel a 6. helyen áll) és a Turay Ida Színházat (142 471) említi a HVG összesítése.

 



 

süti beállítások módosítása