A Szerelmi bájitalt tűzi műsorára a szentmargitbányai operafesztivál

Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című művét tűzi műsorára jövő nyáron a szentmargitbányai operafesztivál - jelentették be a szervezők hétfőn Bécsben. A romantikus komédiát első alkalommal mutatják be a burgenlandi kőfejtő színpadán.

Maren Hofmeister, a szentmargitbányai operafesztivál májusban bemutatkozó intendánsa a bécsi sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy mivel a darab már a születésekor is nagy sikert aratott, a szentmargitbányai közönség tetszését is elnyeri majd. Kiemelte: Donizetti operájának kettőssége abban rejlik, hogy könnyed és vidám, ugyanakkor mély gondolatok is vannak benne.


Philipp Himmelmann rendező, a Hamburgi Zeneművészeti és Színművészeti Főiskola professzora a bécsi sajtótájékoztatón kiemelte: a darab szabadtéri színpadra állítása olyan feladat, amely során átértékeli a csaknem harminc éves szakmai tapasztalatát. Számára ugyanis az az igazi kihívás, hogy a szabadtéri színpadon lévő hatalmas távolságokat izgalmas és látványos jelenetekkel oldja fel még akkor is, ha meghitt és intim helyzeteket mutat be.


A darab zenei igazgatója Karsten Januschke, aki 2015-ben dirigálta az Anna Netrebko védnöksége alatt színpadra vitt A hókirálynő című gyerekoperát a kismartoni Esterházy-kastélyban. A zenei vezető elmondta: ez az első alkalom, hogy szabadtéri előadás zenei programjáért felel, így igazi kihívás volt számára, hogy a helyszín akusztikai tulajdonságait is figyelembe véve az időjárás által diktált feltételekkel is számoljon.

 

sankt margarethen

www.burgenland.info


A zenei vezető bemutatta az énekeseket is, akik mind az új generáció feltörekvő nemzetközi tehetségei. Adina szerepében Elena Sancho-Pereg spanyol és Narine Jegijan örmény szoprán lép fel, Nemorinót Antonio Poli olasz és Ioan Hotea román tenor játssza, Belcore szerepében Andrej Bondarenko ukrán bariton hallható. Karsten Januschke a bécsi filharmonikusok kórusát és a szlovák rádió zenekarát fogja vezényelni.


A színpadi díszletet Raimund Bauer, a Hamburgi Képzőművészeti Egyetem díszlettervező szakának professzora álmodta meg, aki a rendezővel utoljára Nancyben dolgozott együtt.


Bauer tervei szerint a színpadon egy hatalmas, pirosan fénylő, harminc méter széles wurlitzer magasodik majd. A díszlettervező kiemelte: a kőfejtő helyszínétől teljesen elüt a zenedoboz világító díszlete, e kontraszt helyezi a zenét a figyelem középpontjába. A színpad két oldalán lévő hangfalszerű, többméteres installációk kivetítőként működnek, amelyeken az operaénekesek közeli kameraképei láthatók az előadás alatt.


A Szerelmi bájital című opera bemutatóját július 6-án tartják, a darab augusztus 16-ig lesz műsoron 21 alkalommal. A csaknem háromórás, olasz nyelvű operaelőadásra szóló jegyeket ősztől árusítják. A bemutatót az osztrák közszolgálati televízió (ORF) élőben közvetíti.


Az előadás egyik különlegességét a helyszín adja, hiszen a kőfejtő Európa egyik legizgalmasabb szabadtéri színpada. Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente.


Szentmargitbányán található Európa egyik legrégebbi kőfejtője, amely 2001 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A kőfejtőben bányászott homokkövet a bécsi Szent István-székesegyház és a bécsi körúton található legjelentősebb épületek építéséhez használták.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása