"Soha nem felelek meg magamnak" - Rétfalvi Tamás válaszolt

A Radnóti Színház társulatának tagját az Artiq kérdezte.

 

Az Artiq cikkéből:

 

"A mi szakmánkban a koncentráció kulcskérdés. Nagyon lényeges, hogy ki mennyire tud koncentrálni. Persze rengeteg technikai kérdés is van, de közben nagyon oda kell figyelni egymásra. Tudni kell egymásból táplálkozni, mert így képesek vagyunk egymás energiáit, mondatait, érzelmeit használni. Ahogy az életben is az emberek rá tudnak csatlakozni a másikra. Van, akivel együtt érez az ember, van, akivel szemben ellenszenvet. Ezek mindegyikének alapja az odafigyelés. Én pont azt szeretem a színházban, hogy nem kell a saját életemmel foglalkoznom és nem is foglalkozhatok" - mondta Rétfalvi Tamás.

 

Duda Eva Tarsulat Simeon foto Domolky Daniel-2

Oszlopos Simeon (Fotó: Dömölky Dániel)

 

A színész elárulta, gyerekkorában 12 évet táncolt, ennek során tanult valamiféle fegyelmet. "A mozgás persze kicsit egzaktabb, mint a színház, olyan szempontból, hogy mondjuk, van egy páros tánc, ahol valakit el kell kapni és ha nem csinálod leesik, ha megcsinálod nem. Ennek szélsőségesebb példája a cirkusznál a trapéz. Valamifajta ilyen koncentrációt tanultam, ami valahogy bennem is maradt. Meg van bennem némi sváb vér, ami a precizitásra predesztinál és ehhez még maximalista is vagyok. Nem vagyok hajlandó belenyugodni bizonyos dolgokba" - tette hozzá.

 

A Zsótér Sándorral való közös munkáról így mesélt a fiatal alkotó: "Imádom Sándor gondolkodását. Annyira összetetten és értelmesen gondolkodik. Mi nagyon jó hangot találtunk, tudunk beszélgetni egymással és talán még közösen gondolkodni is. Nagyon szeretem azt, ahogy egy darabhoz nyúl és nem standard megoldásokat választ, mint amibe sokszor mind a színészek, mind a rendezők belekényszerülnek, vagy hagyják, hogy olyan helyzet jöjjön létre. De ő mindig valamilyen gondolatmeneten keresztül próbál megközelíteni valamit és én szimpatizálok az ő gondolkodásával. Persze nem csak az övével, de ő közel áll a szívemhez."

 

"Soha nem felelek meg magamnak! Mindig egyvalamire vagyok büszke, hogy megcsináltam. Akkor megveregetem gondolatban a vállam, hogy igen Tamás ez azért, akárki akármit is mond, ez teljesítmény. Arra nagyon büszke vagyok, például, amit a Duda Éva társulattal csinálunk, a Simeon című előadás. Ez, Sarkadi Imre, Oszlopos Simeonja alapján készült, a darabból jelenteket választottunk ki a kicsivel több, mint egy órás produkcióhoz, amely tulajdonképpen egy táncelőadás. Én fél óráig megállás nélkül beszélek benne. A szövegem lefordíttattam egy angol professzor barátommal és megtanultam, mert most angolul játszottuk. Erre például a szüleim is azt mondták, hogy 'gratulálunk Tomikám, ez teljesítmény!'" - fogalmazott Rétfalvi Tamás.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása